od NADiK » 0, 21. září, 2011, 11:09 pm
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 litr vody, 30g kyseliny citronové, 5 pol. lžíc oleje, 500g kuchyňské soli, 750g hladké mouky obyč., potravinářské barvivo
POSTUP PŘÍPRAVY
Vodu + kys. Citronovou + olej + potrav. Barvivo – uvedeme do varu. V míse smícháme mouku se solí a vsypeme do tekutiny NEVAŘÍME !!! Dobře promícháme a na pracovní desce propracujeme na hladkou hmotu.
!!! Těsto – modelínu uchováváme v mikrotenových sáčcích aby neuschla.!!! Hmota je nejedlá, jde perfektně umýt, je zdravotně nezávadná a dobře se s ní pracuje.
Dělala jsem červenou z 1/6
166 ml vody, 5 g kys. citr., 1 PL oleje, 83 g soli a 125 g mouky
a na nás je i toto ještě velké množství, tak jsem si další barvy udělala 1/12:
83 ml vody, 2,5 g kys. citronové, 1,5 ČL oleje, 42 g soli a 62 g mouky.
Kámoška "vařila" s octem, neměla doma kys. citronovou a prý také v pohodě.
A BACHA - já jsem si do misky navážila mouku a sůl a do té misky pak nalívala tu svařenou tekutinu. Jsem se bála, že jak to dám obráceně, že se mi to nažmolkuje. Takto to bylo v pohodě.
Nám se s ní dělalo velice dobře, ona jde v podstatě hned zahorka zpracovávat a vůbec nelepí (taková mít těsta na cukroví!!!!).
Zatím mi ruce nebarví a 3 drobky jsem docela dobře z koberce vyškrábla.
Dneska jsem vytáhla modelínu hned kolem 10. ráno a sklízela jsem ji až ve 21 h a upřímně - kromě téměř neznatelného filmu soli na povrchu se na ní nic nezměnilo. Uvidím, co s ní bude za týden tohoto zacházení. Ale pracuje se s ní pořád skvěle.