Krisko - mám dlouhodobě lehce zhoršené jaterní testy, jen trochu. Dr pravila, že to u mě asi bude normální

a nemám to řešit. No já si nemyslím, že to je normální a řešila jsem to omezením tuků, zhubla jsem, výsledky byly pak těsně, ale v normě. Teď jsem zase přibrala a mám horší pleť. Tak to řeším. Na krev jdu až v zimě. Tuků jako takových se nebojím, jím máslo, tučné sýry a tvaroh miluju, ořechy, kvalitní oleje - sezamové, olivové, konopný, dýňový, avokádový atd. Největší problém vidím ve skrytých tucích - v sušenkách, tyčinkách atd - čtu obaly, vyhýbám se ztuženým tukům, palmáči, ale občas si něco dám, většinou z hladu, pak si dodatečně přečtu obal. Taky nanuky a zmrzliny jsou masakr, snažím se je nekoupit, udělat si nanuk z tvarohu, ale taky někdy neodolám... Kalorické tabulky mě pomáhají si vždycky hlavně uvědomit, že jsem se s jídlem zase posunula někam, kam nechci. Je mi jedno, jaký je optimální poměr - jde mi o tu jakous takous rovnováhu. Pokud jsem unavená, přibírám a pak třeba zjistím, že vláknina 50%, tuky 180%, sacharidy 50% a bílkoviny 35 % DDD, je to jednoznačně špatně

. Nějaká nezdravá dobrůtka nevadí, ale když je z ní pak zvyk a přidá se další nezdravost a zase se z ní stane zvyk, tak už to člověk zeleninou těžko dohoní.
Bezlepková dieta - náhražky jsou drahý a plný chemie, ale když si člověk vaří z rýže, pohanky, čiroku, amarantu, kukuřice, quinoi, jáhel, dá se uvařit a upéct prakticky všechno. Jen to je pracný.
Nejsem žádný extra fanda kalorických tabulek, ale docela mi pomáhají, když mám potřebu. Kalorický tabulky mi dávají myslím si celkem optimální kJ. Vypočítají základní potřebu a když nastavíš aktivity, potřeba se zvýší a rozhodně nehrozí, že bych měla hlad. Spíš musím přemýšlet, co jíst, a to je přesně to, co potřebuju. Přemýšlet o tom, co do té mlsné huby strčím.
Jane -
www.kaloricketabulky.czJinak skvělá dieta, po které se hubne samo a člověk má plno elánu je podle Dr. Fuhrmana. Vyzkoušeno, jen to nedokážu praktikovat jako životní styl dlouhodobě, na to mám malou sebekázeň, co se všelijakých lákadel týče

.