Chleba se sušeným droždím - velmi chutný

Pečené i nepečené dobroty, buchty, koláče, zákusky, chleba a podobně

Chleba se sušeným droždím - velmi chutný

Příspěvekod Zizi » 0, 4. květen, 2018, 9:27 pm

2 hrnky (měříme na klasické čtvrtlitrové hrnky, vrchovaté) polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek žitné mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
půl lžičky sušeného droždí

to vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme

1 lžičku octa
2 hrnky studené vody


promícháme, vznikne řidší těsto, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě 12-18 hodin kynout, potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu posypeme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý!) a necháme rozpálit 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupňů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 stupních. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.
To jediné, co máme, je TEĎ

Život je kratší, než si myslíme
Uživatelský avatar
Zizi
 
Příspěvky: 480
Registrován: 0, 20. listopad, 2012, 6:27 pm

Re: Chleba se sušeným droždím - velmi chutný

Příspěvekod Martina » 0, 6. květen, 2018, 1:11 pm

Zizi, to vypadá dost dobře. Jen nevím, když se má posypat moukou, tak kolik té mouky? Děkuji.
Martina
 
Příspěvky: 198
Registrován: 0, 15. září, 2008, 7:37 am

Re: Chleba se sušeným droždím - velmi chutný

Příspěvekod Tlapka » 0, 6. květen, 2018, 7:42 pm

Zizi, pecu skoro totozny chleba. Jen si myslim, ze tak dlouho rozpalovat hrnec je treba, pokud je litinovy. Ja pecu v obyc. Smaltovanem nebo ve sklenenem - vlozim je do trouby, kdyz ji zapinam a jakmile dosahne pozadovane teploty, vkladam chleba. Je upeceny prepichove, krasne "zvoni" po upeceni :D
Uživatelský avatar
Tlapka
 
Příspěvky: 305
Registrován: 0, 9. listopad, 2014, 11:50 pm


Zpět na Moučníky a pečivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník