Ahoj tak to tady tak pročítám a opravdu zírám, na čem všem se dá ušetřit. Také máme napnutý rozpočet a zatím se mi nepodařilo mít na účtu kladný zůstatek do dalšího měsíce.

Ale ze zkušeností :
1. vyměnit žárovky a zapisovat si stavy elektriky, vody,plynu . Takhle tě nemůžou překvapit např. doplatky. A pokud nejsem doma, tak topení ztlumím, a už 2 roky po sobě nám vraceli vždy cca 2000.-
2. opravdu změnit banku. Já měla KB a manžel poštovku a dohromady nám poplatky dělali skoro 600 za měsíc. Teď jsme u mbanky a úplná pohoda.
3. Potraviny, na nákup pouze s lístečkem

a nic nekupuji do zásoby. Vždy jen pro aktuální potřebu.
4. Drogerie, tak já to řeším s DM drogerií a jejich slevami, a už si ani nepamatuji, kdy naposled jsem kupovala prací prášek za plnou cenu, teď vždy s 50% a k tomu ještě 10% sleva na celý nákup. To je asi jediná věc kterou koupím do foroty. Ale stejně jsem si dala rozpočet i na drogerii.
5. Zrušili jsme životní pojistku, ale to je věc názoru. Takže to je jen na tobě jak to cítíš.
6. Aukro a MMB spása před vánoci. Opravdu pravidelně projít celý byt a co se nehodí zkusit prodat.
7. Telefony a ostatní nabídky různých společností. Chce to pořádně rozmyslet.A najít si to nejvýhodnější. A prostě přecházet. Čísla ti teď zůstávají, ale pozor přečíst pořádně obchodní podmínky. A pokud máte v rodině např. hasiče, policistu nebo lékaře atd..Existují pro ně výhodné tarify. Např. u policie je to až 10 čísel, a volání mezi účastníky zdarma, do stejné společnosti za 0,70 s DPH a mino za cca 3Kč s DPH, což udělá velikou úsporu.
8. Vynechat veřejné stravovaní
9. jídelníček
10. A opravdu zvážit co je nutné a co není nutné. A udělat si priority. Někam si to napiš a uvidíš. Já jsem celkem nakupovací maniak, ale chce se to ovládat a nikam nejezdit. Zbožňuju obchodní dům Ikea. Ale teď ho mám zakázaný, protože i když si řekneš jé vždyť je to jen za 29.- Tak pak stejně máš nákup min za 500,- .
TeĎ jsme se rozhodli, že pojedeme s manželem na dovolenou. A už se mi zase ujasnila další priorita. Já mám totiž chovatelskou stanici papillonů.A objíždím s nimi výstavy. No a 1 výstava přijde zhruba na 1500, a můžeš mít klidně i 2 do měsíce, pokud ti jde o to aby pejsek měl titul a štěňátka se pak lépe prodávala. Ale když vím, že chci jet na dovolenou, tak se toho musím na nějaký čas vzdát. Prostě priorita je teď dovolená.