Ahoj, tady jsou ty slíbené recepty z bílků. Ty chlebíčky dělám docela často, protože mi neustále nějaké bílky zbývají. Obvykle dělám z dvojnásobného množství. Uvádím množství na jednu chlebíčkovou formu.
Chlebíček z bílků - 5 bílků, 100 g cukru, 100 g polohrubé mouky, 50 g rozehřátého, vychladlého másla nebo oleje, hrst rozsekaných mandlí, ořechů, oříšků, čokolády, trochu rozinek, kokosu, kandovaného ovoce.... (prostě podle chuti a toho, co máte doma)
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě chvíli šleháme, pak lehce vmícháme mouku s ostatními přísadami a tuk (také po částech). Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
Jíme to jen tak, ale lze polít čokoládou nebo ledem z cukru a citrónu...
Mandlové lupínky - 100 g cukru krupice, 4 bílky, 100 g hladké mouky, 100 g neloupaných mandlí
Bílky ušleháme v tuhý sníh, přidáme cukr a ještě chvíli šleháme. Pak zlehka vmícháme mouku a nakonec mandle. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy (nejlépe tzv. srnčí hřbet) a pečeme na 180 stupňů asi 30-40 minut. Vyklopíme a necháme vychladnout. Pak krájíme, nejlépe na kráječi na chleba, nožem to jde špatně, na 3 mm plátky. Rozložíme na plechu na pečicí papír a na 120 stupňů pečeme zvolna dozlatova.Uchováváme v plechové krabici, kde zůstanou pěkně křupavé.
Je to moc dobré a jedlé
