Co jsem dnes vařila.

Mít jídelníček je důležité. Když ho budeme mít, bude se nám snadněji nakupovat, pravděpodobně utratíme méně peněz a v půl sedmé večer nebudeme v panice koukat do prázdné lednice, a pak hledat číslo do pizzerie. Možná, že zase budeme stolovat všichni společně. Neuslyšíte "já ještě nemám hlad, to mi nechutná, já si pak něco vezmu."

PRO KAŽDÝ RECEPT PROSÍM ZAKLÁDEJTE NOVÉ TÉMA.

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod Aliba » 0, 11. únor, 2013, 3:26 pm

Tak co jsem kuchtila o víkendu:

Kuřecí závitky

Suroviny: 4 stehení, nebo prsní řízky - nebo podle strávníků
8 plátků šunky
1 malá plechovka na krájených žampionů - já neměla a tak jsem dala hranolek mrkve
1 velká cibule - já dala 3 malé cibule
1 velké rajče - rajčat jsem měla jen cherry, tak těch jsem dala, tak 8 - nemusí se, ale někdo šlupku z rajčete nerad,naříznout
do kříže a ponořit na chvilku do horké vody - pak jde krásně oloupat, nebo se daj použít i rajčata z plechovky
sůl - nedávla jsem
pepř - nedávala jsem
koření kuře gril - nebo pečené
1 kostka hovězího bujonu - já dala hovězí vývar - takový to želé co prodávaj
tmavá jíška, nebo jen mouka - zaklechtka


Postup:
Řízky naklepeme,okořeníme z obou stran solí,pepřem - /to jsem vynechala/
a kořením na kuře nebo grilovacím,necháme chvilku odležet.
Zatím si nakrájíme cibuli na půlkolečka a rajče na kostičky - /cherry jsem jen půlila/ dáme do
pekáčku nebo zapékací misky a posypeme rozdrobeným bujonem - /použila jsem to želé, takže jsem dala, až když jsem podlila/ .
Na každý plátek masa dáme 2 kolečka šunky a pár žampionů - /dávala jsem hranolek mrkve/,zabalíme a přehybem dáme
do pekáčku na cibulku.
Připravené závitky pak podlijeme vodou (podle toho kolik chcete šťávy), já jsem měla 6 závitků a vody jsem dala tak 0,5L.
Přikryté dáme péct na 200C do vyhřáté trouby na cca 30min.pak dopečeme odkryté
a závitky občas polijeme šťávou pečeme dozlatova.
Po upečení závitky vytáhneme a šťávu zahustíme jíškou - záklechtkou a dochutíme.
Podáváme s rýží, nebo s brambory.
Omáčka se nemusí zahušťovat, když se rozmixuje - jak je tam ta cibule a rajčata, tak to pak zhoustne.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 1545
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod myska » 0, 17. únor, 2013, 8:50 pm

Aliba: Dělala jsem včera podle tebe rolky s česnekem a byly mňam. Akorát jsme teda zjistili, že nemáme doma česnek :lol: , ale objevili jsme v ledničce česnekovou pastu, tak to šlo taky. Ještě jsme dojídali dneska k večeři.
Uživatelský avatar
myska
 
Příspěvky: 77
Registrován: 0, 29. říjen, 2012, 1:26 pm
Bydliště: Teplicko

Kuřecí roláda

Příspěvekod NADiK » 0, 18. únor, 2013, 12:29 pm

Vykostit kuře, prso podélně nakrojit a zbývající plátky převrátit na místa bez kůže - prostě tak, aby byla kůže a na ní všude maso, udělat si nádivku ze 2 rohlíků, mléka, 2 vajec, mraž. zelenina (tentokrát mrkev, hrášek), je možné přikrájet nějaký zbytek uzeniny nebo doprostřed rolády vložit celou nožičku párku. Okořenit dle vaší chuti - někdy dávám sůl, česnek prolisovaný a pažitku, jindy koření adžika, někdy zase sůl, muškátový oříšek. V létě jen čerstvé bylinky.
Plát masa posolíme, rozložíme uprostřed váleček nádivky a pak překryjeme z obou stran masem, které buď zašpendlíme nebo zavážeme. Povrch (kůži) potřeme směsí koření (zase různé - grilovací, adžika, v létě i česnek, sůl, bylinky...) a dáme péct mírně podlité do trouby na cca 1,5 h.
Super s brambory, br. kaší nebo dušenou rýží.

Po 2 dnech konzumace také úspěšně mrazíme "na příště"...
Uživatelský avatar
NADiK
 
Příspěvky: 241
Registrován: 0, 16. září, 2008, 7:49 am
Bydliště: Přerov

Kontrabáš - zjednodušený

Příspěvekod NADiK » 0, 20. únor, 2013, 12:13 am

je to valašské jídlo...

vařená pohanka (pohanku proprat v horké vodě a vařit do změknutí v osolené anebo ochucené - česnek,bylinky... - vodě, pak zcedit
dušené zelí bílé (jak kdo má rád)
na kostky nakrájená osmažená klobása (nebo jiná uzenina - moravské uzené, uzené koleno, šunka, příp. párek...)

Na talíř uděláme věnec z pohanky, doprostřed zelí a posypeme osmaženou uzeninou.

Dalo by se to zařadit do jídel do 30 minut.
V originál receptu jsou ještě vařené brambory.

OSVĚTA
Pohanka je obilnina. Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České republiky se pěstovala již ve 12. století. V 16. století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Pak začalo její pěstování ustupovat. V poslední době prudce vzrůstá obliba pohanky mezi vegetariány, makrobiotiky, ale i u ostatní populace.
Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.
Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.
Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.
Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou (37-48%), která se společně s kyselinou linolenovou (1,9 - 2,8 %) podílí na snižování hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze.
Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.
Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.
Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.
Velmi důležitým vitamínemv pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.
Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci.
Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji.
Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.
Uživatelský avatar
NADiK
 
Příspěvky: 241
Registrován: 0, 16. září, 2008, 7:49 am
Bydliště: Přerov

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod Aliba » 0, 22. únor, 2013, 9:44 am

od J. Zatloukalové z její "Kuchařky pro dceru"
zde jsem recept našla:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?nam ... pic&t=9760

Hovězí guláš

Suroviny:
750 gramů hovězí kližky nebo krku
3 velké cibule
2 lžíce vepřového sádla
2 vrchovaté lžíce dobré mleté papriky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička soli
stroužek česneku (dávám víc)
1 lžička majoránky
2 lžíce hladké mouky

Postup:
Cibuli oloupema a nakrájíme na drobno. Maso omyjeme pod tekoucí vodou a pořádně osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou, pak nakrájíme na asi dvou centimetrové kostky - vykrájíme šlachy, kusy tuku, případně drobné kůstky - prostě aby nám zbylo krásné masíčko. V rychlovarné konvici přivedeme k varu půl litru vody a udržujeme jí horkou.
Do hrnce dáme sádlo a až se nám rozehřeje, vložíme cibulku, tu podusíme krátce, asi dvě minuty a to pouze při střední teplotě.
Jak začne cibulka průsvitnět, rozpálíme plotýnku na maximum a přidáme maso.
Občas promícháme, aby se maso nechytlo, ono za chviličku pustí svou šťávu a to je okamžik, kdy pořád musíme u plotny stát a hlídat a míchat a míchat...základ guláše. Dokud se voda z masa nevypaří, nevysmaží a my neuvidíme, že je maso potáhlé vlastním tukem, tak se radši od sporáku nevzdalujeme.
Maso ještě orestujeme tak minutku a pak odstavíme z plotýnky, teprve pak zamícháme papriku (aby nám náhodou nezhořkla, kdyby se to chtělo chytit). Opaprikované maso hned zalejeme horkou vodou, mělo by být ponořené jen o trochu víc než do poloviny. Teprve teď přidáme sůl a kmín.
Pak zmírníme teplotu na minimum a guláš dusíme pod pokličkou tak dvě hodiny, dokud maso nebude krásně měkké. Hlídáme a občas zamícháme.
Mouku dáme do misky, ve studené vodě (asi do 2/3 mouky) vidličkou rozkvrdláme na kašičku, přidám tři lžíce horkého guláše a přes cedník zahustíme.
Vaříme ještě asi 15 minut, ale nezapomínáme míchat!!
Když guláš odstavíme, vmícháme naposledy majoránku s utřeným česnekem. Pokud je potřeba, ještě guláš dosolíme.
Naposledy upravil Aliba dne 0, 22. únor, 2013, 9:50 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 1545
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod Aliba » 0, 22. únor, 2013, 9:49 am

Hutná bramboračka s klobásou
recept nalezen zde:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?fil ... ms&t=12223

Suroviny:
500 g brambor
1 pórek
2 petržele - lze použít místo této zeleniny, mražená zelenina - směs pod svíčkovou
2 mrkve
1/2 celeru
2 cibule
100 g slaniny
2 klobásy
1 lžíce másla
1,5 l masového vývaru
1 bobkový list
1/4 lžičky kmínu
1/4 lžičky majoránky
sůl, pepř
pažitka

Postup:
Brambory, pórek, petržel, mrkev a celer nakrájíme na kousky, cibuli najemno nasekáme, slaninu nakrájíme na kostičky, klobásy na kolečka. Slaninu a cibuli osmahneme na másle a vyjmeme. Ve výpeku osmahneme brambory a zeleninu. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, kmín a majoránku a zakryté vaříme asi 20 minut.
Z polévky vyjmeme asi 100 g zeleniny, zbytek i s vývarem rozmixujeme. Vrátíme zeleninu, osolíme a opepříme. Vložíme prohřát klobásy a polévku na talířích zdobíme slaninou, cibulí a pažitkou.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 1545
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod martinaaa » 0, 22. únor, 2013, 10:16 am

hmmmmmm mnamka
martinaaa
 
Příspěvky: 272
Registrován: 0, 21. listopad, 2012, 10:38 am

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod NADiK » 0, 22. únor, 2013, 12:15 pm

Gulášová polévka - recept mám tady: viewtopic.php?f=6&t=1486

brambory, dušená kapusta, kabanos jako "ježeček" pro manžela a já vajíčko natvrdo.
Uživatelský avatar
NADiK
 
Příspěvky: 241
Registrován: 0, 16. září, 2008, 7:49 am
Bydliště: Přerov

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod treperenda » 0, 23. únor, 2013, 12:49 am

U nás brokolice - rozebraná na růžičky, uvařená, na pekáček, osolit, opepřit, naskládat nahoru voňavější sýr, zalít bešamelem nebo rozšlehat vajíčko+mlíko+trochu šlehačky+ trochu mouky+ muškát. oříšek - zapéct. S vařenýma bramborama - rychlé, levné, dietní a moc dobré.
Miluju hubnutí a ploché břicho.
treperenda
 
Příspěvky: 899
Registrován: 0, 22. říjen, 2010, 10:18 am
Bydliště: Lont u Brna :o)

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod Cilka » 0, 6. březen, 2013, 9:21 pm

Kotlety s bramborami zalité smetanou

- vepřové kotlety
- brambory
- smetana (nejlépe ke šlehání)
- sůl a pepř
- máslo nebo sádlo na vymazání pekáče

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a naskládáme do vymazaného pekáče. Zasypeme oloupanými a na plátky pokrájenými a osolenými bramborami. Pečeme v troubě a asi po 45 minutách zalijeme smetanou a necháme ještě třeba čtvrthodinu péct. Může se příp. posypat strouhaným sýrem.

Je to jednoduché jídlo a máme ho moc rádi. Někdy pro obměnu přisypu cibuli, pórek nebo maso posypu mletou paprikou.
Uživatelský avatar
Cilka
 
Příspěvky: 279
Registrován: 0, 7. listopad, 2012, 1:01 am

PředchozíDalší

Zpět na Jídelníček

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník