atevi: TEĎ JSEM SE MUSELA ZASMÁT. Ty myslíš, že já se v tom někdy taky ještě neplácám?

Jejda! A někdy dost. Já celý život bojuji s tím, že dělám " na více stavech", prostě rozdělám si nebo naplánuji spoustu práce. kterou pak nestíhám. Uznávám, že teď ve stáří je to už lepší, že už třeba se mi nestává to, že bych začalala malovat byt ráno, když večer čekám návštěvu. I ty (plesové) šaty nezačnu šít až ráno před jejich večerním použití. (Příklad: 22 let jsem bydlela s prvním mužem na vesnici. V sobotu v poledne se mého muže moje kamarádky ptaly: "Franto, jaké bude mít Fila večer na plese šaty?" Odpověď: "No, já nevím, než jsem vycházel, tak začala kreslit na papír nějaký střih a vedle se válela nějaká růžová látka." - Večer mi pak na plese ze šatů ještě vytahoval sem tam zapomenutý špendlík). Takový blázen jsem já bývala. Tohle už tedy dnes opravdu nedělám, a někdy mě to ale docela mrzí, protože já nejlepší nápady dostávámn až v hodině dvanácté. Takže to bývaly (a občas ještě jsou) moje největší domácnostní problémy. Velký problém byl donutit se dělat to co je potřeba a ne to co by se mi zrovna chtělo. Když člověk začne razit heslo Potom je Teď, tak má napůl vyhráno. Největší problém je umět si poručit. Zrovna teď vím, že bych ještě aspoň půl hodiny měla sedět nad rodokmeny, abych zítra věděla, co všechno musím zjistit v archivu. Jenže donutit se vzít do ruky desky, otevřít PC jinde a dělat si poznámky.... to je momentálně moc náročné. Já jsem srovna chytla psací slinu a nejsem schopna tohle odložit a dělat to, co je potřeba. To kdybychom všechny dokázaly, tak by ty naše domácnosti byly jak ze škatulky. Ale nebyl by ten život trochu fádní a nudný?
Atevi, ptáš se, co se osvědčilo mě v domácnosti a u mých dětí, když jsem ještě chodila do práce. Začnu tedey dětmi: Měla jsem dvě děti: dcerku, která byla o 5 let starší než syn. Musím říci, že spolu vycházeli báječně. Než se kluk narodil, měla jsem strach, aby holka, která už nebyla batole, na kluka nežárlila, protože doposud byla jedináček. Takže celé těhotenství jsem ji připravovala na sourozence (tehdy se ještě nedalo zjistit co to bude), spolu jsme chystaly výbavičku, připravovaly peřinky do postýlky, zavinovačky a další. Od prvního okamžiku, kdy jsem se s klukem vrátila domů z porodnice, jsem si jí na všechny činnosti s malým bráchou brala k ruce. Podávala mi plenky, asistovala při koupání, zkrátka připadala si důležitá, necítila se odstrčená a stávala se z ní jakási "polomáma". Dopadlo to nakonec tak, že oni dva se nikdy nehádali, nežalovali na sebe, nikdy jeden na druhého nepráskli co který udělal, respektovali se a dalo by se říci, že spolu táhli za jeden provaz i proti nám. Tím pádem když byl nějaký malér, schytali to oba rukou společnou a nerozdílnou. A byl klid. - Než holka končila osmou třídu, přišla jsem jednou z práce domů a kluk mi hlásil: "Filuška si mě ve škole vyzvedla dneska dřív a byli jsme u zubaře." Hned jsem nepochopila o co šlo, tak mi vysvětlil, že Filuška mu předevčírem objevila nějaký menší kaz na stoličce, tak že to dnes s ním hned zařídila.
Já, ale i můj muž, jsme při výchově dětí došli k názoru, že tím, že vychováváme, vychováváme vlastně nejdřív hlavně i sebe. Když jsme chtěli mít u nich přirozenou autoritu, musesli jsme jít vždy příkladešm. To bylo nejdůležitější. Žádné lhaní nepřicházelo v úvahu, ani v maličkostech, ani společenské lži. Co jsme slíbili, muselo se splnit i kdyby to člověku bylo sebevíc nepříjemné. Bylo jim vysvětleno, proč nesmí (ale hlavně nemohou) v obchodech škemrat, že něco chtějí (čokolády, bonbony). Muselo stačit to co jim přivezli babičky a dědečkové a hospodařit si s tím. Věděli, že ovoce a vlastních moštů ze zahrady mají plný sklep a to si mohou vzít kdykoliv. Kamarády směli vodit domů jen v době, kdy byl doma některý dospělý. Chtěli jsme mít přehled o jejich kamarádech a činnostech. Když někam chtěli jít museli se dovolit, říci kdy přijdou a že čas je rodiči schválený a také ho dodržet. V tom jsem byla nekompromisní. Nikdy jsme se před dětmi nehádali a neřešili naše spory. Pokud se jednalo o nějaké rozhodnutí vůči dětem, které udělal ten druhý, nikdy jsme před dětmi jeden druhého neshodili a to rozhodnutí respektovali, i když se nám třeba zrvona nezamlouvalo. Vyříkali jsme si to bez nich a dohodli se jak příště. Nejdůležitější v jejich výchově byla důslednost. Pokud byl nějaký zákaz nebo příkaz, trvalo se na jeho dodržení. Samozřejmě, že když jsme dávali zákazy, tak jsme zdůvodnili proč, aby si dítě nemyslelo, že to je jen náš rozmar. Uvědomte si jednu věc: Každé dítě má rádo nějakou oporu, o které ví, že je pevná, že v případě nepřízně světa ji může využít. A to jste Vy. Jenže jak může ve Vás cítit oporu, když neví, jestli to co řeknete platí, co slíbíte, jestli splníte, zkrátka jestli se opravdu o tu oporu může opřít? Znám to ze svého dětství. Měla jsme vždy pocit větším opory v otci nebo jeho tetě (mé pratetě), kteří když něco řekli, tak to platilo. Kdežto matka něco řekla nebo zakázala, ale za chvíli to odvolala a já jsem měla pocit, že si s ní mohu cmloumat. A to mi jako dítěti hrozně vadilo, já jsem chtěla mámu, o kterou bych se mohla opřít a tady jsem ten pocit neměla. Zauvažujte nad tím. Budete to dělat pro své děti.
Drahé matky, dovolte jedno doporučení: Pokud použijete příkaz: Nedělej to!, tak pokud použijete tento příkaz v dané situaci poprvé, je záhodno dítěti v klidu vysvětlit proč to nemá dělat. To dítě to neví a samotné houknutí přes rameno při povídání s přítelkyní, nudící se dítě jen naštve a zrovna to udělá jen aby získalo pro sebe pozornost. Vysvětlit třeba společenské důvody: "to se nedělá" neobstojí, nutno uvést proč se to nedělá, zdravotní - vysvětlit rizika a následky, hospodářské - vysvětlit co a jak se zničí a kdyby to udělal každý ... uvedu příklad: při návštěvách hradů, zámků, muzeí se na nic nesahá (hodí se: kdyby to udělal každý, tak ten obrázek už neuvidíš, protože by zmizel) - zkrátka "dívá se očičkama a ne ručičkama". ALE HLAVNĚ - to co říkám aby nedělali, nesmím bezmyšlenkovitě udělat za chvíli sama. A tím jsem se dostala k začátku. Výchovou dětí vychovávat i sebe. A věřte, že to není jednoduché.
Se zájmem vždy sleduji mladé matky v tramvaji. Postaví kočárek, dítě tam nechají, vyndají telefon, tablet nebo knížku a věnují se své činnosti. Dítě sedí, vidí kolem sebe na své oční úrovni jen nevábné zadky, někdy v roztrhaných džínách, pokud je volněji tak i ušmudlaný batoh. Po chvíli se začne nudit, začne sebou mrskat, matka nereaguje. Takže následuje vyjeknutí na celou tramvaj. V lepším případě matka bezmyšlenkovitě řekne Nekřič! a věnuje se svým věcem dál, v horším si toho ani nevšimne vůbec. Dítě přidává na gradaci, aby si ho matka všimla (což se obvykle nestane), starším v tramvaji začínají pochodovat nervy, mladší si dají sluchátka (pokud už je nemají od začátku). Při tom si myslím, že telefon nebo tablet by mohly klidně počkat, mamina by si dala dítě na klín a ukazovala by mu, co vidí venku, případně v metru by si s ním povídala třeba nějakou říkanku nebo podobně. Prospělo by to oběma a ostatní cestující by vzteky nemuseli prskat jedovaté sliny na své okolí.
Ještě si vzpomínám na jednu zkušenost: Moje děti nebyly žádný vzor pořádku a tak když přišel příkaz uklízet, zkoušeli to samozřejmě nějak ošulit. Skínky byla jejich nemoc, zejména chlapeček ke každému úložnému systému odpor (na rozdíl od dneška, kdy mká vššechno do pravého úhle). Když při kontrole splnění (a kontrolovat musíte vždycky, aby věděli, žeto nebyl jen planýn příkaz) jsem otevřela skřínku a byl tam nepořádek. Udělala jsesm jediný pohyb. Pěkně jssem polici obkroužila rukou a pokud neobsahovala rozbitné věci, všechno vyjelo na podlahu. A muselo se začít znovu. Zkoušeli to párkrát, ale poznali, že to je marné, takže už to po několika pokusech o fintu, bylo na první pokud bez ztráty kytičky.
Holčička měla velký odpor k samostatnému mytí. Na otázku: Už ses umyla? vždycky následovalo: Ano, maminko! Přišla ke kontrole - neprošla. Když ani podruhé neprošla, šel se zkontrolovat ručník, jestli je vlhký. NEBYL. Příště se vypracovala tak, že ručník sice vlhký byl, ale kontrolou zase neprošla. Umytá nebyla, ale dala si práci, aby ručník byl vlhký - zkoušela jak mě oblafnout. V další fázi kontroly bylo vidět, že vodu použila, ale opět to nebylo to pravé ořechové. Nepoužila mýdlo. Tak jsme nakonec skončili u očichávání - i nohou. Pak už konečně vzdala boj a v duchu mi přiznala vítězství (veřejně mi ho přiznala ažjako dospělá).
Teď už ale skončím, zase někdy příště - bylo by toho moc, je už dost po půlnoci. Raději mi pište konkrétní dotazy a pokud budu mít nějakou zkušenost, ráda ji tady na sebe napráskám - i to co se mi u dětí nebo v domácnosti nepovedlo. .