Išlské dortíčky prostě išláky

Všimli jste si, že na návštěvách, na které více lidí přinese vánoční cukroví, jí často každý jen to své? :D
Možná ale, že právě o to vaše cukroví se návštěvy perou! Podělte se prosím o recept :)

Išlské dortíčky prostě išláky

Příspěvekod Čola » 0, 8. listopad, 2013, 11:53 pm

Tak jsem konečně našla svého vánočního autopilota a vkládám pro Alibu recept na mé velice oblíbené vánoční cukroví.

21 dkg hladké mouky, 2 dkg kakaa, 7 dkg cukru moučka, 4 dkg loupaných mandlí nebo ořechů pomletých, 14 dkg másla, vanilka, citronová kůra (poslední dvě ingredience ani nemusí být).

Vše smícháme a upečeme kolečka, které slepujeme krémem.

Na krém: 15dkg másla, 8 dkg moučkového cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, 1 žloutek.
Zpěníme máslo, přidáme cukr, za stálého míchání nakonec žloutek a umícháme dohladka.

Slepená kolečka namáčíme do čokoládové polevy a na závěr vmáčkneme 1/2 mandle (spařené a oloupané).

Toť recept mé babičky. Já mám trochu problém s krémem, že se mi nedaří umíchat ho úplně dohladka, jak tam křupe ten vanilkový cukr. Už jsem si i říkala, že bych ho vynechala.

A nebo zkusím jiný krém, který jsem našla v časopise Dekor (aktuální číslo), kde je také recept na išláky.
Takže tento krém: 250 ml mléka, 1 pudinkový prášek s mandlovou nebo vanilkovou příchutí, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžička rumu

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který za občasného míchání necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny, po částech přidáme pudink a rum.
Uživatelský avatar
Čola
 
Příspěvky: 145
Registrován: 0, 17. únor, 2010, 9:49 am

Re: Išlské dortíčky prostě išláky

Příspěvekod treperenda » 0, 9. listopad, 2013, 1:33 am

Já mám od loňska takový univerzální krém z MMB - 3 vejce šlehat nad parou se 150 g ml. cukru do pěny. pak prochladlé přidat do našlehaného 250 g másla. Ty krémy z jíšky jsou dobrý, normálně je používám, ale na cukroví, od kterého čekám, že něco vydrží, se mi zdá tenhle recept, kdy vejce jsou v podstatě uvařená, máslu se nestane nic a cukr konzervuje, vhodnější.
Anebo si ten krém s vanilkovým zkus udělat trochu dopředu a pak ještě jednou prošlehej, a´t má ten cukr čas se rozpustit.
Miluju hubnutí a ploché břicho.
treperenda
 
Příspěvky: 1764
Registrován: 0, 22. říjen, 2010, 10:18 am
Bydliště: Lont u Brna :o)

Re: Išlské dortíčky prostě išláky

Příspěvekod Sel » 0, 9. listopad, 2013, 5:58 am

Čolo, krém z pudinku běžně používám do dortů, mám poměr 1 l mléka, 3 sáčky vanilkového pudinku, cukr podle chuti, másla přijdou asi 4 kostky, prostě ochutnávám. Puding musí být vychladlý, dávám ještě vlažný, musí se do másla vmíchávat po lžících, jinak se srazí. Nakonec přidávám rum, kvůli chuti a taky trochu konzervuje, ale zase po troškách - rozdílné teploty - a krém by se srazil. I když i to se dá napravit.

Treperenda, tenhle krém taky dělávám přesně ze stejných důvodů, dlouho vydrží. Poměr teď z hlavy nevím a sešit z recepty jsem půjčila. Vajíčka s cukrem se šlehají nad párou tak dlouho, až ta pěna neteče, ale jakoby odpadává v kusech. Pak nechat zchladnout a zašlehat do másla, zase dělám podle chuti. I do tohoto krému přidávám rum.
Sel
 
Příspěvky: 345
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: Išlské dortíčky prostě išláky

Příspěvekod Čola » 0, 9. listopad, 2013, 9:13 am

Holky, díky za cenné rady ohledně krému. Tady ten do išláků je v podstatě jediný, co vyrábím. To, že nám vždycky trochu křupal, jsme si zvykli, chuťově je dobrý. Nápad od Treperendy zkusit to po nějaké době prošlehat ještě jednou se mi líbí.

A super jsou i tipy od Sel. To je právě to, co mi chybí - know how co, kdy, kam přidat.

Co se týká trvanlivosti, išláky u nás mizí brzy, tento problém jsem zatím nepocítila. :mrgreen:
Uživatelský avatar
Čola
 
Příspěvky: 145
Registrován: 0, 17. únor, 2010, 9:49 am

Re: Išlské dortíčky prostě išláky

Příspěvekod Aliba » 0, 10. listopad, 2013, 11:34 am

Díky moc.
Koukám, že recept, co mám od mamky - tchýně je skoro stejný.
Jen ona tam má 1 vejce a půl vanilkovýho cukru v těstu.
Hele, ta vanilka, to vyškrabeš jeden lusk, nebo dáváš aroma?
Krém od mamky byl z másla, pudinku, cukru a žloutku.
Jak to vypadá, tak jim díky Tobě dám letos ještě šanci.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3291
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Išlské dortíčky prostě išláky

Příspěvekod Sel » 0, 10. listopad, 2013, 12:09 pm

Jestli tam přijde syrový žloutek, to bych se bála, kvůli trvanlivosti.
Sel
 
Příspěvky: 345
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm


Zpět na Vánoční cukroví

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník