Stránka 1 z 1

Vánoční štola

PříspěvekNapsal: 0, 10. prosinec, 2012, 7:34 am
od Sel
500 g polohr. mouky
100 g pískového cukru
200 ml mléka
125 g tuku
2 žloutky
1 čaj. lžička skořice (sypu od oka)
špetka soli
100 g mandlí (dávala jsem část mandlí-krájené a část na hrubo ořechy)
100 g kandovaného ovoce
200 g rozinek - namočené v rumu
1 celá kostka kvasnic
na potření - 60 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

těsto zadělávám v pekárně, je takové tužší, nechám vykynout, pak ještě jednou nechám propracovat a znovu kynout.
Po vykynutí rozdělím na 2 díly, vyválím a přeložím (okraj přehneme na střed a přes něj přehneme druhý okraj), na plechu nechám znovu chvilku kynout. Peču na 180 stupňů v elektrické troubě asi 40 minut.
Na potření si rozpustím máslo s cukrem a ještě horkou štolu potírám tak dlouho, dokud se máslo vpíjí.
Zkoušela jsem tyto "polevy":
1. do másla s cukrem jsem kápla trochu rumu
2. do másla s cukrem jsem vmíchala trochu citronové šťávy a povrch pak posypala strouhanou citr. kůrou
Oboje bylo výborné.

Re: Vánoční štola

PříspěvekNapsal: 0, 10. prosinec, 2012, 10:03 am
od Malvína
Sel, díky. Jsem překvapená, že ani není tak moc tučná, toho jsem se trochu bála, paráda.

Re: Vánoční štola

PříspěvekNapsal: 0, 30. listopad, 2013, 11:03 pm
od garfield
Prosím tě Sel, jak dlouho asi tak kyne?? :grin: Díky moc! :give_rose:

Re: Vánoční štola

PříspěvekNapsal: 0, 1. prosinec, 2013, 2:42 am
od rozmarýnka
A prosím, kdy se to peče? Musí se to rozležet? Díky.

Re: Vánoční štola

PříspěvekNapsal: 0, 1. prosinec, 2013, 7:09 am
od Sel
garfield píše:Prosím tě Sel, jak dlouho asi tak kyne?? :grin: Díky moc! :give_rose:


Dělám v pekárně, tam mám program i s hnětením na 1,5 hodiny. Bez pekárny bych ji nechala kynout minimálně hodinu, taky záleží, jak máte doma teplo. V pekárně nenechávám kynout 2x, ale nechávám tak půl hodiny kynout na plechu.

Re: Vánoční štola

PříspěvekNapsal: 0, 1. prosinec, 2013, 7:12 am
od Sel
rozmarýnka píše:A prosím, kdy se to peče? Musí se to rozležet? Díky.


Rozležet se nemusí, je výborná hned po upečení.
Potírám směsí rozehřátého másla, cukru a rumu a potírám tak dlouho, dokud to saje. Pak zabalím do alobalu a strčím do komory. Máme tam celoročně otevřené okýnko, tak tak bývá chladno.

Re: Vánoční štola

PříspěvekNapsal: 0, 1. prosinec, 2013, 10:22 am
od garfield
Díky moc za odpověď! :give_rose: Super, že je jedlá hned... Přemýšlím totiž nad tím, že bych udělala jednu na zkoušku a pokud nám bude chutnat, tak bych udělala vícero malých štoliček :grin: :grin: :grin: a ty pak nakrájela na plátky na tácek s cukrovím :grin:

Re: Vánoční štola

PříspěvekNapsal: 0, 18. prosinec, 2013, 10:54 am
od treperenda
Tak jsem včera v 11.30 dopekla štolu. Povedla se. Ale nevěřím, že by vydržela do Vánoc. Takovou trvanlivost mít nemůže. Dnes v 7.30 tam zůstala jen jedna nohavice, a to je n proto, že si rodina nevšimla, že je zabalená v tom alobalu na chodbě :mrgreen: Výborný těsto. Nic hebčího jsem nejedla.