DOMÁCÍ NAKLÁDANÁ ZELENINA - PICKLES

Rodinné poklady, o které jste ochotni se podělit.

DOMÁCÍ NAKLÁDANÁ ZELENINA - PICKLES

Příspěvekod NADiK » 0, 13. prosinec, 2011, 2:25 am

Pickles je kvašená zelenina, která bývá velmi často součástí makrobiotické výživy. Má již tisíciletou tradici. Pickles slouží jako doplněk k různým pokrmům, jelikož podporují chuť k jídlu a napomáhá trávení. Složení pickles může být různé, ale základem zpravidla bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, meruňky, švestky, ředkvičky, tuřín, ředkev, losos, sledi nebo sardinky.

V obchodech se zdravou výživou většinou najdete klasické pickles se základem ze zelí, cibule a mrkve.
Proč si ale nevyrobit pickles doma?

Léčebné účinky a vlastnosti
- podporuje chutě k jídlu
- při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení
- vytváří zdravou střevní mikroflóru
- zdroj minerálů
- posiluje krev imunitu

Dodatky k přípravě pickles
Kyselina mléčná, která se vytváří při kvašení má částečně i konzervační schopnost, proto vydrží v lednici několik dní, já tam mám to svoje PICKLES už 4 týdny a v pohodě.
Mléčné bakterie kvasí při teplotách nad 20 °C. Jejich činnost může být podpořena přidáním malého množství syrovátky či mléka na začátku kvašení.
Nezapomeňte při přípravě také na bylinky - například křen posiluje funkci tlustého střeva kopr urychluje jeho činnost.

Čistě o kysaném/kvašeném zelí: Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledkem činností bakterií mléčného kvašení. Pouhých 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitamínu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také velice zdravá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12, který může chybět především vegetariánům nebo právě makrobiotikům. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.

RECEPT NA 1 kg ZELENINY
Zeleninu podle chutě nebo obliby nakrájet, nastrouat, to je asi jedno.
Použít se může - červené a bílé zelí, červenou řepu, mrkev, okurek (i salátovka!!!) celer, petržel, cuketu, cibuli a křen - ten na špalíčky a jen sem tam proložit.
Smíchat v míse a prosolit to množstvím soli kolem 17-20 g na 1 kg zeleniny. Nechat to asi dvě hodiny ležet, aby to trochu změklo a pustilo první šťávu.
Pak zeleninu napěchovat do sklenic. Mělo by to v tento moment mít už dost šťávy, aby to bylo ponořeno v tekutině celé, pokud ne, ještě něco přibyde a když ne, tak se to musí dolít 2% solným roztokem převařené a vychladlé vody.
Mělo by to být napěchované a pak zhora ještě zatížené.
Nechat to někde v pokojové teplotě stabilně na místě asi 2 týdny. proces kvašení se projeví od 2.-3. dne bublinkami-pěnou. Někdy je kvašení bouřlivé a nádoba může i přetéct, někdy je slabší, závisí na okolní teplotě. Pěnu sbírat, dávat pryč. Jakmile to přestane pěnit, je hotovo. Pokud bude kvasit v míse, tak pak předělat do sklenic a zase napěchovat, aby byla tekutina NAD zeleninou. Může se nechat kvasit už napěchované ve sklenicích, ale nevím, čím to zatížit...
Podává se jako příloha k jídlům, jako samostatný salát, vynikající je namíchaný s čerstvým čínským zelím nebo ledovým salátem (pro zjemnění). Může se dávat na domácí hot-dogy a různé obložené chleby apod.

První várka na fotkách je základní zelenina - bílé zelí, mrkev, cibule, salátová okurka na plátky.
Včera jsem "založila" další - červené a bílé zelí, mrkev, cibule, červená kápie, foto dodám.
Přílohy
DSC00721zm.jpg
DSC00710zm.jpg
Uživatelský avatar
NADiK
 
Příspěvky: 241
Registrován: 0, 16. září, 2008, 7:49 am
Bydliště: Přerov

Re: DOMÁCÍ NAKLÁDANÁ ZELENINA - PICKLES

Příspěvekod NADiK » 0, 3. únor, 2012, 4:27 pm

přidávám slibovanou směs s červeným zelím. Složení: červené a bílé zelí, mrkev, cibule a červená kápie. Zelenina byla sušší, musela jsem dolívat asi 100 ml solného roztoku, ale vydržela dodneška, takže celkem 5 týdnů!!!
Přílohy
DSC00763zm.jpg
nakvašené, před uskladněním v lednici
DSC00752zm.jpg
po nasolení
Uživatelský avatar
NADiK
 
Příspěvky: 241
Registrován: 0, 16. září, 2008, 7:49 am
Bydliště: Přerov


Zpět na Oblíbená jídla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník