Hrášková a bazalkou

Přidávejte prosím vyzkoušená jídla, jejichž příprava zabere málo času. Mohou být i z polotovarů - z prášku i z mrazícího boxu.

Hrášková a bazalkou

Příspěvekod mint » 0, 19. září, 2012, 12:09 pm

Na přání Aliby (snad si to pamatuju správně, já už ten recept taky někam založila):

1) na oleji či másle opražím 1 střední cibuli
2) zaliju 0,5 l vývaru (já dávám 1 masox zeleninový)
3) když se to vaří, přisypu 400g hrášku z konzervy (bez nálevu)
4) 10-15 min povařím, mezitím opeču krutonky
5) rozmixuju a když mám chuť a čas, tak i precedím přes hustý cedník
6) podle hustoty přidávám další vroucí vodu (většinou s ní propláchnu cedník) - celkem mi to vychází po přidání asi na 1,3-1,5 l polévky
7) vrátím na plotýnku, prolisuju 3-4 stroužky česneku (máme jen čínský, takže s českým opatrně), přidám 1 lžičku mletého pepře, 1-2 lžičky sušené bazalky, případně sůl - dle slanosti vývaru
8) s kořením ještě pár minut povařím

Pozor, takto je polévka celkem pikantní - pro děti asi míň pepře a česneku!
Naposledy upravil mint dne 0, 19. září, 2012, 1:38 pm, celkově upraveno 3
"Je lepší zapálit svíčku, než proklínat temnotu." Konfucius
"Skoč, křídla roztáhneš cestou." Ray Bradbury

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mint
 
Příspěvky: 496
Registrován: 0, 22. červen, 2012, 8:57 am

Re: Hrášková a bazalkou

Příspěvekod bedla » 0, 19. září, 2012, 12:27 pm

Vypadá to lákavě, zkusím :s9914:
Uživatelský avatar
bedla
 
Příspěvky: 74
Registrován: 0, 1. únor, 2012, 1:23 pm

Re: Hrášková a bazalkou

Příspěvekod mint » 0, 19. září, 2012, 12:58 pm

bedla píše:Vypadá to lákavě, zkusím :s9914:


Až nebezpečně lákavé... hlavně si s ní taky neohoď půlku knihovny jako já :laughingneqw: A podruhý jsem dělala dvojnásobnou dávku a stejně jsme to s DF sežrali na posezení :beg:
"Je lepší zapálit svíčku, než proklínat temnotu." Konfucius
"Skoč, křídla roztáhneš cestou." Ray Bradbury

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mint
 
Příspěvky: 496
Registrován: 0, 22. červen, 2012, 8:57 am

Re: Hrášková a bazalkou

Příspěvekod Aliba » 0, 19. září, 2012, 4:55 pm

Děkuji, děkuji.
Je fakt moc mňam.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3293
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Hrášková a bazalkou

Příspěvekod miciqx » 0, 23. září, 2012, 6:26 pm

časem vyzkouším :o)

jen malý varování - kolegova přítulkyně mixovala hrášek ponorným vařičem tak šikovně, že si ho cákla na ruku a způsobila si těžký popáleniny.. jak je to hustý tak to pěkně na tý ruce drželo a o to víc hřálo..
na tragickej život sem já pes!
Uživatelský avatar
miciqx
 
Příspěvky: 349
Registrován: 0, 22. únor, 2011, 1:17 pm

Re: Hrášková a bazalkou

Příspěvekod Andrea » 0, 25. září, 2012, 7:41 am

Hráškovou milujeme, dělám ze zmraženého hrášku a je super. Inspiruju se a přidám bazalku. Máte nějaký tip jak opéct krutonky dozlatova aby nenasákly moc tuku ?
Andrea
 
Příspěvky: 40
Registrován: 0, 12. leden, 2009, 9:34 am
Bydliště: Roudnice nad Labem

Re: Hrášková a bazalkou

Příspěvekod JanaD » 0, 25. září, 2012, 8:06 am

Já dělám krutonky tak, že nakrájím chleba na malé kostičky, dám je na plech a šup s nima do trouby (cca 180°C) a počkám až zezlátnou ;)
Uživatelský avatar
JanaD
 
Příspěvky: 1029
Registrován: 0, 15. září, 2008, 10:15 am


Zpět na Jídla do 30 minut

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník