Stránka 2 z 2

Re: Šťávy

PříspěvekNapsal: 0, 24. červen, 2014, 8:56 pm
od Zdrala
Mátový (meduňkový, jitrocelový,...) sirup

1kg krystalu svaříme s 800ml vody (cca 10 min. varu). Sbíráme pěnu.
120 g lístků máty přidáneme, necháme vychladnout a přes plátýnko plníme do sklenic.
Vhodné obzvlášť pro Mint :mrgreen: :mrgreen:[/quote]

Treperendo, prosim - je to jako sirup = stava nebo sirup (chci zkusit jitrocelovy) lecivy na kasel? Dekuju moc.

Re: Šťávy

PříspěvekNapsal: 0, 24. červen, 2014, 9:00 pm
od treperenda
Konzistencí je to sirup, s tím, že v něm máš samozřejmě výluh těch léčivých látek. Takže já jsem jitrocelový sirup dávala dětem do vlažného čaje ( do vlažného, abych víc neničila vitamíny - stejně jako se to dělá s medem), a taky na lžičku, rovnou do pusy.

Re: Šťávy

PříspěvekNapsal: 0, 24. červen, 2014, 9:12 pm
od Zdrala
Dekuju moc :-)

Re: Šťávy

PříspěvekNapsal: 0, 25. červen, 2014, 12:05 am
od Jindris
Děkuju moc za dobré tipy na obměnu bylinkových sirupů. :thank_you:
Nedá mi to, abych sem nevložila svůj tradiční jarní recept na pampeliškový med nebo spíš sirup. :d_sunny:
2 vrchovaté hrsti čerstvě natrhaných květů nasypeme do 1 litru studené vody a pomalu zahříváme, až směs začne vřít. Necháme přejít varem a hned odstavíme a necháme vychladnout, nejlépe přes noc.
Za cca 24 hod přecedíme přes síto a zbylou šťávu vymačkáme z květů ručně.
Do šťávy vsypeme 1kg cukru krystal, přidáme ½ nakrájeného citrónu bio(bez ch.postřiku), obyčejný dáme raději bez kůry, půlka citrónu bohatě stačí. Šťávu zahříváme pomalu na nízkém stupni, aby se voda odpařovala, ale šťávu nesmíme vařit. Správnou hustotu zjistíme tak, že sirup necháme párkrát vychladnout – nesmí být příliš hustý, aby nezačal časem krystalizovat, ani příliš řídký – aby nezačal náhodou kvasit :mrgreen: .
Je to spíš sirup než med, čili se hodí spíš na přislazení čaje apod., na mazání rohlíků se nehodí.