Šťávy

Re: Šťávy

Příspěvekod Zdrala » 0, 24. červen, 2014, 8:56 pm

Mátový (meduňkový, jitrocelový,...) sirup

1kg krystalu svaříme s 800ml vody (cca 10 min. varu). Sbíráme pěnu.
120 g lístků máty přidáneme, necháme vychladnout a přes plátýnko plníme do sklenic.
Vhodné obzvlášť pro Mint :mrgreen: :mrgreen:[/quote]

Treperendo, prosim - je to jako sirup = stava nebo sirup (chci zkusit jitrocelovy) lecivy na kasel? Dekuju moc.
Zdrala
 
Příspěvky: 129
Registrován: 0, 4. březen, 2014, 2:13 pm
Bydliště: Kralovehradecky kraj

Re: Šťávy

Příspěvekod treperenda » 0, 24. červen, 2014, 9:00 pm

Konzistencí je to sirup, s tím, že v něm máš samozřejmě výluh těch léčivých látek. Takže já jsem jitrocelový sirup dávala dětem do vlažného čaje ( do vlažného, abych víc neničila vitamíny - stejně jako se to dělá s medem), a taky na lžičku, rovnou do pusy.
Miluju hubnutí a ploché břicho.
treperenda
 
Příspěvky: 1862
Registrován: 0, 22. říjen, 2010, 10:18 am
Bydliště: Lont u Brna :o)

Re: Šťávy

Příspěvekod Zdrala » 0, 24. červen, 2014, 9:12 pm

Dekuju moc :-)
Zdrala
 
Příspěvky: 129
Registrován: 0, 4. březen, 2014, 2:13 pm
Bydliště: Kralovehradecky kraj

Re: Šťávy

Příspěvekod Jindris » 0, 25. červen, 2014, 12:05 am

Děkuju moc za dobré tipy na obměnu bylinkových sirupů. :thank_you:
Nedá mi to, abych sem nevložila svůj tradiční jarní recept na pampeliškový med nebo spíš sirup. :d_sunny:
2 vrchovaté hrsti čerstvě natrhaných květů nasypeme do 1 litru studené vody a pomalu zahříváme, až směs začne vřít. Necháme přejít varem a hned odstavíme a necháme vychladnout, nejlépe přes noc.
Za cca 24 hod přecedíme přes síto a zbylou šťávu vymačkáme z květů ručně.
Do šťávy vsypeme 1kg cukru krystal, přidáme ½ nakrájeného citrónu bio(bez ch.postřiku), obyčejný dáme raději bez kůry, půlka citrónu bohatě stačí. Šťávu zahříváme pomalu na nízkém stupni, aby se voda odpařovala, ale šťávu nesmíme vařit. Správnou hustotu zjistíme tak, že sirup necháme párkrát vychladnout – nesmí být příliš hustý, aby nezačal časem krystalizovat, ani příliš řídký – aby nezačal náhodou kvasit :mrgreen: .
Je to spíš sirup než med, čili se hodí spíš na přislazení čaje apod., na mazání rohlíků se nehodí.
Jindris
 
Příspěvky: 75
Registrován: 0, 9. září, 2012, 12:53 am
Bydliště: okres Praha-západ

Předchozí

Zpět na Zavařování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron