Povidla z bezinek

Povidla z bezinek

Příspěvekod Sel » 0, 23. září, 2015, 6:21 pm

na 1 kg bezinek 20 dkg cukru, 5 dkg strouhaného perníku, 2-3 lžičky medu, šťávu z 1 citronu a 2 lžíce rumu. Bezinky obereme, opereme a rozvaříme. Pak přepasírujeme přes síto, přidáme cukr, perník, med, citr. šťávu a rum a vaříme až do zhoustnutí. Plníme do sklenic a sterilujeme 10-15 minut při 80 °C.

(moje zkušenost: dělala jsem ze 3 kilo bezinek. Asi bych si dala víc práce s obíráním kuliček, nepasírovala, ale ponorným mixérem rozmixovala. Cukru jsem dala 1 kg, ale záleží, jak budou bezinky sladké. Chutná to trochu jinak než švestková povidla, ale není to špatné. Nezavařovala jsem, vyzkouším to bez toho.)
Sel
 
Příspěvky: 312
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: Povidla z bezinek

Příspěvekod HanaK » 0, 29. září, 2015, 9:41 am

pozor, bezinky výrazně snižují tlak, takže někomu z ní může být blbě (sestře se dělalo šoufl z bezinkového sirupu)
a moc děkuju za recept
Uživatelský avatar
HanaK
 
Příspěvky: 509
Registrován: 0, 15. září, 2008, 7:07 am
Bydliště: Frýdlantský výběžek

Re: Povidla z bezinek

Příspěvekod Sel » 0, 29. září, 2015, 12:40 pm

Hani - to jsem netušila, díky za upozornění.
Sel
 
Příspěvky: 312
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: Povidla z bezinek

Příspěvekod Tlapka » 0, 10. srpen, 2016, 8:50 pm

Bezinková sezona je tady - zkoušela jste prosím některá tento recept? Zajímá mě, co udělá ten perník - jestli se zavařenina nekazí?
Uživatelský avatar
Tlapka
 
Příspěvky: 227
Registrován: 0, 10. listopad, 2014, 12:50 am

Re: Povidla z bezinek

Příspěvekod rozmarýnka » 0, 11. srpen, 2016, 2:13 pm

Nezkousela jsem. Ja delam bezinky jako borůvky.
Rozvarim nastrouhana jablka a dam obrane bezinky. Cukr podle chuti. Jsou i recepty na internrtu
Nemixuji a zavaruji. Jednou jsem mixovala a ta jaderka nebyla dobra. Jak jsou bezinky vcelku, tak jaderka nevadi.
Kousek po kousku to zvládnu.
Uživatelský avatar
rozmarýnka
 
Příspěvky: 927
Registrován: 0, 24. říjen, 2012, 5:04 pm

Re: Povidla z bezinek

Příspěvekod Sel » 0, 11. srpen, 2016, 2:54 pm

Bezinková povidla jsem dělala, nekazí se, perník v tom nic nedělá. Ale moc mi nechutnají, jsou dost sladká, ale to je věc chuti, jiným to chutná. Dobře se natírají. Co mi nejvíc vadí, tak že z buchet při pečení všechno vyteklo (dělala jsem na jeden plech s bezinkovými povidly i švestkovými a tak jsem měla porovnání). Vyzkoušela jsem to ještě na táč a to samé, hodně se roztíkají. Už je dělat nebudu.
Sel
 
Příspěvky: 312
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: Povidla z bezinek

Příspěvekod Tlapka » 0, 11. srpen, 2016, 9:41 pm

Díky, tak já letos asi něco vyzkouším, na jaře jsem dělala sirup z květů a je výborný... Jen dost lidí nemusí jadýrka, tak přemýšlím, jestli bezinky nemám vylisovat (jako rybíz).
Uživatelský avatar
Tlapka
 
Příspěvky: 227
Registrován: 0, 10. listopad, 2014, 12:50 am

Re: Povidla z bezinek

Příspěvekod Sel » 0, 12. srpen, 2016, 6:47 am

Tlapka píše:Díky, tak já letos asi něco vyzkouším, na jaře jsem dělala sirup z květů a je výborný... Jen dost lidí nemusí jadýrka, tak přemýšlím, jestli bezinky nemám vylisovat (jako rybíz).


Pasírovala jsem přes cedník. Známý říká, že semínka se pak drží na hoře a to je to nejlepší, to mu nejvíc chutná.
Sel
 
Příspěvky: 312
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm


Zpět na Zavařování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník