Babiččiny žemličky

Pečené i nepečené dobroty, buchty, koláče, zákusky, chleba a podobně

Babiččiny žemličky

Příspěvekod Stefinka » 0, 14. květen, 2014, 9:45 pm

Tak tady vám posílám odkaz na osvědčené a ozkoušené domácí housky :-)

http://www.toprecepty.cz/recept/10667-b ... ak-housky/
Stefinka
 
Příspěvky: 533
Registrován: 0, 28. leden, 2014, 10:52 pm

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod atevi » 0, 14. květen, 2014, 10:12 pm

Stefi - ty určitě udělám pak dám vědět.
Uživatelský avatar
atevi
 
Příspěvky: 635
Registrován: 0, 18. leden, 2014, 9:48 am

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod martinaaa » 0, 14. květen, 2014, 10:19 pm

Delam jecpodle stefi taky a dite s muzem se muzou po nich utlouct... ;)
martinaaa
 
Příspěvky: 190
Registrován: 0, 21. listopad, 2012, 10:38 am

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod rozmarýnka » 0, 15. květen, 2014, 8:12 am

Stefi, prosím, když ty housky děláš se slaninou a sýrem, dáváš to na syrové housky nebo uprostřed pečení? Děti mají rády labužnické housky, jedna stojí 15 Kč. :mrgreen:
Kousek po kousku to zvládnu.
Uživatelský avatar
rozmarýnka
 
Příspěvky: 930
Registrován: 0, 24. říjen, 2012, 5:04 pm

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod Maajja » 0, 15. květen, 2014, 9:16 am

Stefi - nemám pekárnu, prosím tě o pokyny pro ruční přípravu. Kynuté jsem zatím nedělala, už o tom déle uvažuju, ale v receptech mi vždy chybí jak dlouho nechat vzejít kvásek, jak dlouho nechat kynout. Všichni to asi vědí, ale já ne... :dontknow: No jo, teď vidím, že tam je hodinu kynout ...
Uživatelský avatar
Maajja
 
Příspěvky: 167
Registrován: 0, 23. duben, 2014, 10:35 pm

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod Stefinka » 0, 15. květen, 2014, 3:12 pm

Jejda, tady je komentů :-D Tak předně dělám v pekárně, takže s ruční přípravou zkušenost nemám, popravdě nejsem tolik zběhlá celkově v kynutých těstech, krom knedlíků jsem se nesetkávala moc s úspěchy, teď teda po letech jsem zjistila, že hlavní chyba je u mě v pečení, to jsem dělala asi zřejmě špatně.... nejspíš bych dala do vlažného mléka trochu cukru a droždí a nechala vzejít kvásek, nevím jak dlouho to může trvat, čtvrt nebo půl hoďky? To asi záleží jak je teplo v místnosti a tak, prostě od oka, až uvidíš, že vzešel, pak bych smíchala se zbytkem surovin, udělala těsto, propracovala a nechala chvíli nakynout, pak bych umotala housky, šoupla na plech a nechala hodinu nakynout a pak pekla, ale v receptu, případně dole v komentářích určitě o ručně zadělaném těstě byla řeč....

Co se týče slaniny a sýra, dávám rovnou na těsto, pak do trouby na 250°C klidně, záleží zase na troubě, můžete na 225°C a těch 10-15 minut, ne více, jinak se to vysuší.... hlavní je, aby žemličky nakynuly na tom plechu, já je na tu hodinku dávám do teplé trouby, kterou na chvíli zapnu a pak vypnu, jenom tam udělám teplo, dám na plech pod utěrku a nechám hodinku, oni krásně nabydou, hlavně bacha, nedávat moc vedle sebe, protože umí nakynout opravdu dost a pak se k sobě lepí, takže dávat rozestupy. V receptu je potřít bílkem s olejem a posypat mákem nebo jak máte rádi a pak dát kynout, také to tak dělám, ale když dávám slaninu a sýr, tak to tam dám až po nakynutí před pečením... jsou opravdu výborné, když se nevysuší, aby nebyly tvrdé, tak jsou moc dobré a vydrží do druhého dne.... řekla bych, že chuťově se vyrovnají anglickému rohlíku z krámu za 15 kč, což se mi teda opravdu kroutí ruce, když si je jednou za čas mám koupit na chuť, protože většinou koupím tak dva nebo tři i pro manžela, takže mi to přijde hodně dát pajdu za tři rohlíky, takhle mám z jednoho těsta cca 10 housek a chuťově se to vyrovná. Já si to druhý den klidně strčím na pár sekund do mikrovlnky a je to zas měkké :-)
Stefinka
 
Příspěvky: 533
Registrován: 0, 28. leden, 2014, 10:52 pm

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod Maajja » 0, 15. květen, 2014, 3:35 pm

Stefi - díky za rady, vyzkouším :thank_you:
Uživatelský avatar
Maajja
 
Příspěvky: 167
Registrován: 0, 23. duben, 2014, 10:35 pm

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod rozmarýnka » 0, 15. květen, 2014, 4:29 pm

Dík.
Myslím si, že při ručním zadělávání (nebo v robotu bez pekárny) se mohou čerstvé kvasnice rozmíchat do tekutiny a dát rovnou do těsta. Pokud si nejsme čerstvostí kvasnic jistí, tak je lepší zadělat kvásek do hrnku. Kvasnice říkám droždí.
Kousek po kousku to zvládnu.
Uživatelský avatar
rozmarýnka
 
Příspěvky: 930
Registrován: 0, 24. říjen, 2012, 5:04 pm

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod atevi » 0, 19. květen, 2014, 8:24 pm

Housky byly výborné !! Krásně se pracuje s těstem. Vyzkoušela jsem Stefinčin trik dát nakynout housky do vlažné trouby. Housky vykynuly nádherně ! Droždí jsem nakonec dala 3 malé odměrky na droždí.
Uživatelský avatar
atevi
 
Příspěvky: 635
Registrován: 0, 18. leden, 2014, 9:48 am

Re: Babiččiny žemličky

Příspěvekod Maajja » 0, 19. květen, 2014, 9:59 pm

Taky mi to v teplé troubě vykynulo krásně, použila jsem práškové droždí. Kluci už žadoní, kdy upeču zas :give_heart:
Uživatelský avatar
Maajja
 
Příspěvky: 167
Registrován: 0, 23. duben, 2014, 10:35 pm

Další

Zpět na Moučníky a pečivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník