Medovník jako z cukrárny

Pečené i nepečené dobroty, buchty, koláče, zákusky, chleba a podobně

Medovník jako z cukrárny

Příspěvekod mint » 0, 19. září, 2012, 1:34 pm

Jednou jsem si udělala průzkum všech možných receptů na medovník co kde jsou na internetu a udělala z toho "výběr nejlepšího"... upekla a ejhle, všichni se olizovali a chválili, že je to trefené přesně jak z cukrárny. Mamka nesla ochutnat ženským do práce, všechny chtěly recept - prý zkoušely už několik a žádný neměl takové dobré a tmavé těsto. Tak můžete vyzkoušet taky - je to sice celkem piplačka, ale výsledek stojí za to!

Těsto:
1) ve vodní lázni (nebo nad párou) za stálého míchání rozpustíme 160 g másla/Hery, 100 g moučkového cukru a 5 lžic medu
2) nakonec vmícháme 2 vejce (pozor, vejce se nesmí uvařit!)
3) vypneme plotýnku a necháme trochu vychladnout (jen než uděláme ve druhém hrnci karamel)
4) 100 g moučkového cukru necháme zkaramelizovat, poté zchladíme mlékem (cca 4-5 lžic)
5) do hrnce s karamelem nalijeme předtím připravenou teplou směs a v lázni v ní karamel rozpustíme
6) odstavíme z plotny a necháme zchladnout do vlažna
7) ve 450 g hladké mouky rozmícháme 2 lžičky jedlé sody
8) z mouky se sodou a vlažné směsi vypracujeme těsto
9) těsto zabalíme a dáme do chladna cca na 1 h odpočinout

Krém:
1) Zkaramelizované Salko rozšleháme s 200 g másla (oboje pokojová teplota)
2) vmícháme 200 g umletých vlašských ořechů (lze nahradit lískovými)

Cukrový rozvar:

1) 2 lžíce cukru krystal rozpustíme v 70 ml vody a řádně provaříme
2) přidáme 35 ml rumu

Velké finále:
1) odpočinuté těsto rozdělíme na 5 částí
2) z každé části vyválíme placku tak, aby se z ní dal vykrojit kruh o průměru cca 25 cm (použijeme třeba poklici velkého hrnce)
3) ze zbytků upečeme malou placku na posyp
4) placky pečeme na plechu s pečícím papírem do zlatorůžova (cca 3-5 min na 180°)
5) upečené placky necháme na pečícím papíru, pokládáme vedle sebe, aby postupně chladly
6) z pečícího papíru sundáváme placky až po vychladnutí (ztvrdnou)
7) každou placku potřeme 1/5 cukrového rozvaru, pomažeme 1/6 krému a přiklopíme další plackou
8) poslední šestinou krému pomažeme boky medovníku
9) medovník posypeme směsí nastrouhaného perníku na strouhání, nastrouhané placky ze zbytků těsta a strouhaných ořechů (cca 3:1:1) nebo jen perníkem... to už podle každého
"Je lepší zapálit svíčku, než proklínat temnotu." Konfucius
"Skoč, křídla roztáhneš cestou." Ray Bradbury

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mint
 
Příspěvky: 496
Registrován: 0, 22. červen, 2012, 8:57 am

Re: Medovník jako z cukrárny

Příspěvekod zpawelska » 0, 6. květen, 2013, 9:55 am

Ještě bych to těsto doplnila (a koneckonců i ten krém) o javorový sirup. Vyzkoušela jsem asi osm receptů kde ten sirup nebyl a pokud ti jde o to mít chuť co nejvíce podobnout marlence, tak bez javorového sirupu to půjde těžko. Jinak doporučuji kupovat spíše hustější sirpy (dají se sehnat doslova vody) :-)
zpawelska
 
Příspěvky: 2
Registrován: 0, 29. duben, 2013, 9:33 am


Zpět na Moučníky a pečivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník