Domácí veka

Pečené i nepečené dobroty, buchty, koláče, zákusky, chleba a podobně

Domácí veka

Příspěvekod Aliba » 0, 8. únor, 2011, 1:07 pm

1kg hladké mouky
100g másla
1čajová lžička soli
1/4L mléka
1/4L vody
50g droždí

Napřed si připravíme kvásek. Mezitím než vzejde dáme do mísy sůl, mouku, máslo-to si rozpustíme, ale nedávat horké, jde to i s hodně měkkým máslem, ale já raději pracuji s rozpuštěným. Když je kvásek vzešlý dáme do mísy mléko-vlažné a vodu-vlažnou, poté kvásek a vše důkladně propracujem. Poté necháme kynout, vykynuté vytvarujem na plech-peču na pečícím papíře a necháme asi 20-30minut kynout pod utěrkou. Před šoupnutím do trouby můžeme veky potřít bílkem, vodou..., já-většinou potřít zapomenu a je to i tak ok.
Pečeme v přehřáté troubě na 200 stupňů 30 minut.
Já z toho to množství mám dvě veky-celkem velké.
Samodřejmě jde toto těsto použít na housky, nebo rohlíky-kdo jaký tvar chce.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3852
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Domácí veka

Příspěvekod treperenda » 0, 8. únor, 2011, 8:39 pm

Děkuju moc, brzo vyzkouším!
Miluju hubnutí a ploché břicho.
treperenda
 
Příspěvky: 1864
Registrován: 0, 22. říjen, 2010, 10:18 am
Bydliště: Lont u Brna :o)

Re: Domácí veka

Příspěvekod virginia » 0, 31. prosinec, 2013, 12:52 am

Domácí veky
Na veky se mi osvědčil následující recept.
500g hladké mouky
310ml mléka
30ml oleje (cca, dávám prostě trochu)
1 ČL cukru
2 ČL soli - rovné
1 ČL citronové šťávy
1/2 kostky kvasnic

Péct na 180°C dozlatova. Před pečením je možné potřít vejcem. Z tohoto množství jsou dvě veky.
Svět nebude zničen těmi, kteří páchají zlo, ale těmi, kteří se na ně dívají, aniž by něco udělali. (Albert Einstein)
Uživatelský avatar
virginia
 
Příspěvky: 1813
Registrován: 0, 13. červenec, 2010, 11:48 am


Zpět na Moučníky a pečivo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron