hovězí vývar-tmavý a čirý

Mít jídelníček je důležité. Když ho budeme mít, bude se nám snadněji nakupovat, pravděpodobně utratíme méně peněz a v půl sedmé večer nebudeme v panice koukat do prázdné lednice, a pak hledat číslo do pizzerie. Možná, že zase budeme stolovat všichni společně. Neuslyšíte "já ještě nemám hlad, to mi nechutná, já si pak něco vezmu."

PRO KAŽDÝ RECEPT PROSÍM ZAKLÁDEJTE NOVÉ TÉMA.

hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod jupijaaa » 0, 4. srpen, 2014, 8:25 am

..vkládám na žádost hovězí vývar jak ho dělám já.
2 větší cibule očistíme a jen rozkrojíme na polovinu a dáme na pánev s horkým olejem a opečeme z řezné strany do hněda/pozor prská to/,žlutohnědou slupku,pokud je čistá na cibuli necháme-to dá polévce krásnou barvu,pak takhle opečeme i celer. Maso s cibulí,celerem, mrkví,petrželí a česnek-klidně i ve slupce,kousek pórku,manžel dává i celé rajče- zalejeme studemou vodou.Přidáme nové koření celé,kulatý pepř,celerovou nať ,kousek libečku -kdo má rád a vaříme na poloviční plamen...než nám polévka začne vařit sbíráme pěnu....ale pozor polévka nesmí vařit prudce jinak se ZAKALÍ...planem ztlumíme tak,aby polévka vařila opravdu jen malinko...říkáme,že vývar táhne...a necháme asi 4 hodinky táhnout..dle velikosti masa.Jen občas event.. přilejeme vodu.Asi 1 hod.před dovařením vytáhneme koř. zeleninu a dáme tam novou...aby nebyla v polévce pak rozvařená.Jen mrkve nedáváme moc,ať není polévka sladká !!!!!!
Pak už klasika-scedíme,maso se rozpadaá,takže ho natrháme,nakrájíme zeleninu,dáme zavářku-nejlepší játr. knedlíčky--dělám si sama nebo občas i kupuju v Glo :give_rose: busu..tam mají fakt dobrou :give_rose: ,uvařené nudle dáváme až na talíř,nemícháme do polévky v hrnci a už vůbec nudle nevaříme v polévce :beg: :beg: jak to dělá moje kamarádka :beg: :beg:
Kupuju maso asi za 70 Kč...ale polévky je hodně,je hustá,plná masa knedlíčků a zeleniny a je tmavá a čirá.Na talíř samozřejmě patří kudrnka nebo najemno porek nebo co kdo má.

Prostě základ je POMALÉ /ode dna jdou jen malinké bublinky/ a dlouhé vaření,u drůbežího vývaru taky vařím pomaličku a táhnu,ale stačí 1,5 hodinky.
Obě dvě nemůžeme vypadat dobře,....buď já nebo domácnost !!! :D
Uživatelský avatar
jupijaaa
 
Příspěvky: 619
Registrován: 0, 3. květen, 2014, 10:19 am

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod atevi » 0, 5. srpen, 2014, 10:09 pm

Jupi- opéct cibuli a celer jsem ještě nezkoušela. Ale v příští polévce to taky zkusím. Jinak ji dělám jako ty. Opravdu není nad tažený vývar. Bez práce a dobrota. Jen ty nudle dám ke konci do polévky vařit. :D Doma jsme to tak vždy dělali a nepřijde mi to nic divného až jednou v Prostřeno jsem viděla, že to je největší gastronomický hřích... :lol:
Uživatelský avatar
atevi
 
Příspěvky: 631
Registrován: 0, 18. leden, 2014, 9:48 am

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod treperenda » 0, 6. srpen, 2014, 12:05 am

No Atevi, doma jsme to tak dělali, protože doma jsme měli domácí nudle, které se nerozvařily. V Prostřeno mají nudle z obchodu, které si při prvním ohřátí polévky nafouknou, takže se z vývaru stanou nudle s vodou a petrželkou.
Ještě bývají dobré nudle, jsmenují se myslím babiččiny nebo tak nějak. bývají v takovém malém sáčku, nejsou nejlevnější a jsou delší než bývají obvykle a jsou v sáčku naskládané. Ty jsou fakt jako domácí, můžete je ohřívat do aleluja a furt drží.
http://www.idena.cz/polevkove/574-babic ... -250g.html

Takhle nějak vypadá ten balíček, ale tohle tuším není ta správná značka.
Miluju hubnutí a ploché břicho.
treperenda
 
Příspěvky: 1764
Registrován: 0, 22. říjen, 2010, 10:18 am
Bydliště: Lont u Brna :o)

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod jupijaaa » 0, 6. srpen, 2014, 9:06 am

no nudle fakt vždycky vařím zvlášť,pak je problém s ohříváním..jak psala treperenda,domácí dělávala tchyně..to byla bašta,někdy bych mohla zkusit...a ty babiččiny z obchodu...vyzkouším,kupuju většivou takové ty níťovky,taky vypadají jako domácí a jsou dobré,ale domácí je asi domácí.
Jen dodatek,ani jsem ho tu nepsala,protože mi to přijde brutální,ale když dělá vývar DH,tak koupí i kosti /většinou v globusu/ a ty nejprve peče v troubě asi 2 hodiny :beg: :beg: a pak je dá s masem a výpekem na 4 hodinky táhnout :beg: :beg: .Což o to vývar je luxusní,ale dělat 6 hodin polívku se mi zdá mazec.....ale to asi můžou dělat muži,co k tomu neperou,nežehlí a tááák,jen se baví u sporáku :mocking: :mocking: :mocking:
Obě dvě nemůžeme vypadat dobře,....buď já nebo domácnost !!! :D
Uživatelský avatar
jupijaaa
 
Příspěvky: 619
Registrován: 0, 3. květen, 2014, 10:19 am

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod rozmarýnka » 0, 6. srpen, 2014, 12:33 pm

Jupijaa: Jsem asi barbar. Ale dělám kuřecí / slepičí vývar narychlo v papiňáku. A ve vývaru uvařím zeleninu i nudle / drobenku / noky. Rodina to miluje. Vlastně to tak vaří obě naše babičky/ maminky. A všichni milujeme ty nudle uvařené v polévce.
Hovězí vývar naše děti v oblibě zrovna nemají, dělám ho jen občas. A pomalé vaření se mi nedaří, nestíhám.
Kousek po kousku to zvládnu.
Uživatelský avatar
rozmarýnka
 
Příspěvky: 928
Registrován: 0, 24. říjen, 2012, 5:04 pm

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod treperenda » 0, 6. srpen, 2014, 12:54 pm

Ty jo, s těma pečenýma kostma to musí být super. Ale pravda, že takhle se s tím mažou jen chlapi. Mě by bylo líto zapínat troubu kvůli opečení kostí :oops:
Ale jinak, vývar, čím se dělá déle, tím je lepší. V hospodách se běžně vaří maso přes noc. Večer se založí do hrnce, nechá se táhnout a v poledne podávají tu luxusní polévku. Pracné mi to nepřijde - polévka se vaří sama. Já u hov. vývaru snad nikdy nejdu pod tři hodiny. Většinou déle. Rozmarýnko, je potřeba hodně času, aby se vyvařily i ty kosti a všechno co v tom mase je. Za hoďku z papiňáku je jen masová voda.
Miluju hubnutí a ploché břicho.
treperenda
 
Příspěvky: 1764
Registrován: 0, 22. říjen, 2010, 10:18 am
Bydliště: Lont u Brna :o)

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod Sel » 0, 6. srpen, 2014, 1:35 pm

Hovězí vývar (kuřecí, slepičí) taky nechávám táhnout několik hodin, zeleninu vyberu a vložím novou. Vařím z oháňky, hovězího krku, dobré jsou morkové kosti a kousek masa. Nudle zavářím do polívky.
Jak psala Treperenda, v hospodách vaří vývar přes noc, spotřebují všechny kosti a odřezky, takže vývar by měl být luxusní. Bohužel tu zkušenost nemám, spíš cítím kostku.
Sel
 
Příspěvky: 350
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod treperenda » 0, 6. srpen, 2014, 1:39 pm

Sel, obávám se, že tento vývar se vaří v hospodách jiné cenové kategorie, než do kterých chodíme my. :mrgreen:
Miluju hubnutí a ploché břicho.
treperenda
 
Příspěvky: 1764
Registrován: 0, 22. říjen, 2010, 10:18 am
Bydliště: Lont u Brna :o)

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod Sel » 0, 6. srpen, 2014, 3:34 pm

treperenda píše:Sel, obávám se, že tento vývar se vaří v hospodách jiné cenové kategorie, než do kterých chodíme my. :mrgreen:


asi tak nějak :lol: , přitom by to neměl být žádný velký problém že?
Sel
 
Příspěvky: 350
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: hovězí vývar-tmavý a čirý

Příspěvekod Malvína » 0, 6. srpen, 2014, 10:14 pm

Holky, já jsem se na vývar ptala proto, že jsem ho na pouť vařila, pro 10 lidí, dala jsem ho pomalu táhnout v Pomalém hrnci, kosti i maso byly opečené v troubě, cibule byla opečená na pánvi, všecko podle delikátního receptu, načež výsledek byl jakýsi podivný. Polívka vůbec nechutnala dobře, takže jsem se ji hostům nakonec ani neodvážila podávat! Narychlo jsem udělala vývar z kostky, protože ten pravý vývar se z neznámého důvodu naprosto nepovedl. Prostě fiasko. A já teď naprosto netuším, proč se vývar nepovedl! Kde jsem udělala chybu? :dontknow:
Všechno je tak, jak má být.
Uživatelský avatar
Malvína
 
Příspěvky: 1324
Registrován: 0, 29. říjen, 2008, 10:05 am

Další

Zpět na Jídelníček

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník