Polévky

Mít jídelníček je důležité. Když ho budeme mít, bude se nám snadněji nakupovat, pravděpodobně utratíme méně peněz a v půl sedmé večer nebudeme v panice koukat do prázdné lednice, a pak hledat číslo do pizzerie. Možná, že zase budeme stolovat všichni společně. Neuslyšíte "já ještě nemám hlad, to mi nechutná, já si pak něco vezmu."

PRO KAŽDÝ RECEPT PROSÍM ZAKLÁDEJTE NOVÉ TÉMA.

Re: Polévky

Příspěvekod dajdula » 0, 13. červenec, 2013, 7:26 am

Tak to dneska dáme, zkusím tu tvoji. :good:
Uživatelský avatar
dajdula
 
Příspěvky: 249
Registrován: 0, 30. červen, 2013, 11:02 am

Re: Polévky

Příspěvekod Sel » 0, 13. červenec, 2013, 10:45 am

Kulajda - u nás zalívanka

Falešnou dršťkovou dělám z kotrče.
Sel
 
Příspěvky: 351
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: Polévky

Příspěvekod dajdula » 0, 13. červenec, 2013, 1:26 pm

Vločková

-Na másle opražime krátce přiměřené množství vloček
-zalijeme vývarem a vaříme do měkka
-přidáme záklechtku, provaříme
-zjemníme mlékem, přidáme pepř, muškát oříšek a zelenou petrželku.

Můžeme dělat i s kořenovou zeleninou nastrouhanou na jemno.
Uživatelský avatar
dajdula
 
Příspěvky: 249
Registrován: 0, 30. červen, 2013, 11:02 am

Re: Polévky

Příspěvekod dajdula » 0, 13. červenec, 2013, 1:35 pm

Krkonošské kyselo

Do vařícího vývaru zašleháme zředěný kvas (u nás to prodávají čerstvé v kelímku, viděla jsem i sušený - ten se musí rozdělat ve vodě)
-provaříme (musí se míchat) asi 20 min
- zvlášť si uvaříme houby(hrst) a brambory(4 ks) na kostky ( my brambory vařili ve slupce a nakrájeli do talíře na plátky, pak se zalívalo polévkou)
Do provařené polévky přidáme houby, brambory, zašleháme 2 vejce a přeléváme usmaženou cibulkou na másle.
Uživatelský avatar
dajdula
 
Příspěvky: 249
Registrován: 0, 30. červen, 2013, 11:02 am

Ze Syrového zelí

Příspěvekod Aliba » 0, 13. červenec, 2013, 6:56 pm

Tak já taky přidám naši oblíbenou polívku - je MMB:
polévka ze syrového zelí

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
malinkou hlávku bílého zelí,pórek,4 brambory 4 mrkve,libeček,petrželku,malou lžičku dětské krupice,kousínek másla, pepř,sůl, kmín, vegetu bez glutamátu (já kupuju ve zdravé výživě) a ještě můžete přidat i pohanku tu my milujem tak jí máme často v polívčičkách :o))

POSTUP PŘÍPRAVY
Půl hlávky,ale můžete klidně celou nakrájíme na tenoučké proužky a dáme povařit do mírně osolené vody.Mezitím si nastrouhám očištěnou mrkev na kolečka pórek na proužky (trochu si nechám na konec) a to vše orestuju na kousku másla pak přidám povařené zelí i s vodou,přidám brambory na kostičky, pokud máte čerstvý libeček tak přidejte v téhle fázi (pokud sušený stačí nadrolit až ke konci) dochutím kořením a povařím dokud nejsou brambory a mrkev do mněka. Pak přidám ani né malou lžičku dětské krupičky (jen aby polévka nebyla moc vodnatá) ,zbytek pórku a petrželovou nať a už jen provařím. Hotovooooooooo je dobrá a když jsem jí davala dětem tak jsem všechno trochupomačkala a kluci jí jedli jako divííí.

malý tip na konec: pokud se vám zdá polévka moc vodnatá a nebo nehcete dávat krupici odeberte 2-3 naběračky zeleniny a rozmixujte na kaši tu pak dejte spět do polévky.Já to tak dělám často abych nemusela dávat hodně mouky. Je to lepší a zdravější.
Naposledy upravil Aliba dne 0, 14. červenec, 2013, 1:48 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 1428
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Z Lišek

Příspěvekod Aliba » 0, 14. červenec, 2013, 1:54 pm

Polévka z Lišek:

Suroviny:
1 lžička soli
1 svazek jarní cibule
1ks mrkve
100g másla
2 kostky bujónu zeleninového - nebo zeleninový vývar
250g houby lišky
4ks brambor
4 kuličky nového koření

Postup:
Na másle orestujeme na jemno nakrájenou jarní cibulku a na hrubo nastrouhanou mrkev.
Přidáme lišky (větší nakrájené a menší vcelku) a společně restujeme a následně dusíme na másle.
Do hrnce nalijeme cca 2 litry vody s rozdrobenými kostkami zeleninového bujonu, 4 kuličky nového koření a na malé kostky nakrájené brambory.
Za občasného míchání cca po 30 minutách dochutíme pažitkou, oříškem másla a dle potřeby můžeme ještě osolit.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 1428
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Houbová polévka podle prababičky!

Příspěvekod Aliba » 0, 14. červenec, 2013, 2:09 pm

Recept z MMB.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Tak 20-25dky jakýchkoliv hub-tato polévka je vařená z letošních,co jsme nasbírali, ale dělávám ji často ze žampionů, trošku oleje,1malá cibulka,sůl,mletý kmín,hrstka zelených natí podle chuti, lžíce instantní světlé jíšky.NOKY: 2vejce,1 lžíce oleje,1 lžíce mléka, asi tak 2 špetky soli a polohrubá a hladká mouka půl na půl podle potřeby.

POSTUP PŘÍPRAVY
Na oleji nachám zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidám nakrájené houby (pokud jsou čerstvé), osolím, pokmínuju a chvilku dusím.Pak zeleju asi 1-1,5l vody a nechám vařit asi 15 minut. Pokud mám houby zmražené (já je mívám v mrazáku už podušené), tak prvně zesklovatěnou cibulku zaleji vodou a teprve potom přidám nerozmražené houby,sůl a kmín a nechám vařit zase těch 15-20 minut. Mezi tím si připravím hmotu na noky - ve větším hrnku nebo malém kastrůlku vidličkou rozšlehám 2vejce s olejem, mlékem a solí a postupně přidávám střídavě hladkou a polohrubou mouku a zase vidličkou hodně energicky promíchávám. Množství mouky dávám úplně od oka, protože i vajíčka bývají různě velká. Musí vzniknout hmota, která není úplně tuhá, ale určitě ne řídká. Když si namočím polévkovou lžíci v horké polévce a pak s ní chci vykrojit z těsta nočku, tak musí na lžičce držet tvar. No a hup s ní do polévky. Zase lžičku namočím a zase vykrojím a tak to dělám do konce. Na noky beru asi tak půlku polévkové lžíce těsta (ony trošku nabydou vařením). Nikdy je nesmím dělat přes sítka na noky, protože to by nebyly ty pravé starodávné velké, co se musí na talíři rozkrojit, protože nevlezou naráz do pusy. Noky musí být podle prababičky takové, aby se ještě daly lžící lehce ukrojit na talíři. Prostě akorát-chce to párkrát vyzkoušet. U nás v rodině je tahle polívčička móóóóóc oblíbená-hlavně pro ty noky. Když je potřeba, tak zahustím troškou jíšky. Nakonec přidám hrst zelených natí, jaké má kdo rád, já dávám petržel a libeček.
Tak dobrou chuť.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 1428
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Polévky

Příspěvekod Kornoutka » 0, 6. říjen, 2013, 9:00 pm

Sel píše:Fazolová

osmažím 1-2 nožičky klobásy nadrobno nakrájené spolu s cibulkou, vleju 2 plechovky fazolí (červené, bílé, v tomatě) prostě co zrovna mám, dochutím majoránkou, česnekem, solí, přidám masovou kostku a povařím. Zahustím záklechtkou.


Sel, dnes jsem uvařila k večeři. Byla to rychlovka a je fakt výborná :s9914:
Kornoutka
 
Příspěvky: 117
Registrován: 0, 15. září, 2008, 10:53 pm

Re: Polévky

Příspěvekod Sel » 0, 7. říjen, 2013, 6:21 am

kornatovska - ano, je to rychlovka a jsem ráda, že chutnala.
Sel
 
Příspěvky: 351
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: Polévky

Příspěvekod Rejnok » 0, 23. říjen, 2013, 10:17 am

A co třeba zcela aktuální dýňová polévka?

Dýňová polévka:
1) Na oleji osmahnout cibuli
2) Přidat dýni zbavenou "kůry" a pecek, lehce orestovat
3) Přidat vodu a slepičí masox
4) Vařit tak 40 minut
5) přidat smetanu mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek
6) chvíli vařit až vše zhoustne
7) servírovat s pečivem a posypat petrželí, či něčím zeleným:-)

Dobrá polévka, která je však bohužel nepříjemná na přípravu...
Rejnok
 
Příspěvky: 10
Registrován: 0, 16. červenec, 2013, 3:48 pm

Předchozí

Zpět na Jídelníček

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník