MASOVÉ KULIČKY "IKEA"

Mít jídelníček je důležité. Když ho budeme mít, bude se nám snadněji nakupovat, pravděpodobně utratíme méně peněz a v půl sedmé večer nebudeme v panice koukat do prázdné lednice, a pak hledat číslo do pizzerie. Možná, že zase budeme stolovat všichni společně. Neuslyšíte "já ještě nemám hlad, to mi nechutná, já si pak něco vezmu."

PRO KAŽDÝ RECEPT PROSÍM ZAKLÁDEJTE NOVÉ TÉMA.

MASOVÉ KULIČKY "IKEA"

Příspěvekod Aliba » 0, 8. červenec, 2013, 7:14 pm

Recept je z BC od Diny
Ingredience:
550 gramů mletého masa
sůl, jemný pepř
cibule
2 lžičky solamylu
hrst strouhanky
3 vařené strouhané brambory
2 žloutky
150 ml šlehačky
trošku oleje na pečení

Na omáčku:
250 ml smetany
2 lžičky solamylu
1 lžíce hořčice
150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky)

Obrázek
Postup:
V robotu na jemno rozsekáme mleté maso, cibuli, koření, žloutky a solamyl. Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory a na jemno nastrouháme. Přidáme k masové směsi.

Obrázek
V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou. Vytvarujeme menší masové kuličky (jak je známe z Ikey) a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček.

Obrázek
V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou barvičku - hnědou, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana.

Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, solamyl, vývar a hořčici, vše smícháme metlou do hladka a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat:)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Inspirace: www.dolcevita.blog.cz

Diny

PS: Jako příloha jsou výborné vařené brambory nebo hranolky, já jsem uvařila bramborové kostky 5 minut, poté ofritovala. Nejlepší ke kuličkám je klasika - brusinky, bohužel u nás na vsi neměly, já doma taky ne, takže posloužil višňový džem. První den jsem nedala do omáčky solamyl a byla hodně řídká, druhý den jsem ho tam zamíchala a omáčka byla mňamozní. Místo džemu jsem nám dala na talíř kompotované broskve a bylo to výborný!!! Jinak kuličky opravdu nemají chybu, nevím, jestli ty vařené brambory nebo prostě to, jak jsou jemně semleté tomu dalo tu jejich typickou chuť, ale opravdu chutnali jako v Ikee:)
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 1440
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Zpět na Jídelníček

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník