Co jsem dnes vařila.

Mít jídelníček je důležité. Když ho budeme mít, bude se nám snadněji nakupovat, pravděpodobně utratíme méně peněz a v půl sedmé večer nebudeme v panice koukat do prázdné lednice, a pak hledat číslo do pizzerie. Možná, že zase budeme stolovat všichni společně. Neuslyšíte "já ještě nemám hlad, to mi nechutná, já si pak něco vezmu."

PRO KAŽDÝ RECEPT PROSÍM ZAKLÁDEJTE NOVÉ TÉMA.

Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod Aliba » 0, 2. únor, 2013, 3:34 pm

Ahoj, tak já dnes vařila.
Kuřecí steak s brusinkama a pečenejma bramborama
Suroviny:
500g kuřecí prsa
lžíce másla
4 lžíce brusinek - kompot, dávám víc protože to tak máme rádi
půlka 33% smetany - dávám celou, máme radi ten sos - omáčku
sůl, pepř, provensálský koření - pepř nedávám, dávám jen provensálský koření které mám i se solí
sojová omáčka
brambory
koření americké brambory

Kuřecí prsa nakrájíme na silnější plátky,lehce posolíme,popeříme,posypeme provensálským kořením.Na pánvi rozpálíme máslo zprudka opečeme maso,zastříkneme sojovou omáčkou,přidáme brusinkový kompot.Nakonec zalejeme smetanou a provaříme.
Podáváme se zeleninovou oblohou a pečenými brambory.Brambory nakrájíme na výseče omyjeme,osušíme,dáme na plech na pečící papír,posypeme kořením na americké brambory,přidáme kousek másla a pečeme pod grilem v troubě na 160 stupňů asi 20-30 minut.
Já brambory musím oškrábat - moji strávníci neradi tu šlupku, peču pod grilem, jak kdy třeba i na 200 stupňů, ale to pak hlídám.
Musím napsat, že tohle u nás frčí - všem moc chutná
Naposledy upravil Aliba dne 0, 6. únor, 2013, 2:54 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3107
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod mint » 0, 2. únor, 2013, 4:07 pm

Aliba: jsi mi připomněla... my budeme mít dneska karbanátky a dáváme do nich to provensálské koření - je to mňam!
"Je lepší zapálit svíčku, než proklínat temnotu." Konfucius
"Skoč, křídla roztáhneš cestou." Ray Bradbury

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mint
 
Příspěvky: 496
Registrován: 0, 22. červen, 2012, 8:57 am

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod JanaD » 0, 3. únor, 2013, 2:57 pm

Tak já dnes přihodím recept na plněné žampióny

Žampióny jsem oloupala, odkrojila nožku a trošku vydlabala, vydlabané a pokrájenou nožku jsem smíchala s taveným sýrem a vajíčkem, s hrůzou jsem zjistila, že nemám žádnou strouhanku ani tvrdé pečivo, tak jsem přemýšlela co tam přimíchat, protože jinak to bylo řídké, tak jsem sáhla po slunečnicových semínkách a kuskusu, zamíchala jsem to, naplnila žampióny a dala do skleněné mísy zapéct (220°C asi na 13 min), pak jsem odklopila pokličku, na každý žampión jsem dala kousek plátkového sýra a dala ještě na pět minut zapéct a bylo to mooooc dobré i DH chválil a ptal se co jsem tam všechno dala.
Uživatelský avatar
JanaD
 
Příspěvky: 1029
Registrován: 0, 15. září, 2008, 10:15 am

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod martinaaa » 0, 3. únor, 2013, 3:20 pm

zrovna jsem se chtela zeptat jak jsi je udelala my jsme se dneska s dh bavily o zampionech ktere mame v lednici ,ze je spotreujeme prej s vajickem vecer jako smazenici.ale tenhe receptik se mi zda mnohem lepsi.....musime je udelat jinak by se zakzily pres tyden moc nevarim protoze nekdy nosim zbytky ze skolky ...takze neim jestli by se fakt nezkazily....
martinaaa
 
Příspěvky: 1022
Registrován: 0, 21. listopad, 2012, 10:38 am

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod Sel » 0, 3. únor, 2013, 4:11 pm

Já se přidávám s RIZOTEM
rýže barboleid
libové vepřové maso (kýta, kotleta)
mražená zelenina (hrášek + hrášek s mrkví + kukuřice)
vývar z kostky (masox nebo zeleninový)
bílé víno (ne krabicové)
tvrdý sýr na strouhání

Vepřové maso nakrájíme na kostky, opečeme na pánvi, osolíme, opepříme a podusíme do měkka. Zeleninu podusíme na másle, osolíme, můžeme i opepřit, dávám nejvíc hrášku, kukuřice jenom trošku, záleží na zvyklostech každého.
Připravím cca 2 l vývaru z kostky - zaleju horkou vodou z konvice.
Do kastrolu dám kousek másla a trošku oleje. Na rozpálené vsypu rýži, osmažím a pak zaleju trochou vývaru, dosolím. Míchám a jakmile se vývar vsákne, přiliji víno a trochu vývaru a opět míchám tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevsákne. Dál přilívám po troškách vývar a vždycky počkám, až se vsákne, pak zase trošku a tak pořád dokola, až je rýže měkká. Na konci mám měkkou rýži bez tekutiny. Když je rýže hotová, přidám maso, zeleninu, všechno důkladně zamíchám, vsypu nastrouhaný sýr a opět důkladně promíchám a je hotovo, můžeme podávat. Trochu strouhaného sýra si nechám na posypání.
Toto rizoto dělám ze 6 ti pytlíků rýže (u nás se neprodává v kilovém balení), cca 1/2 kg masa a 1/2 kg sýra. Zeleninu dle chuti. Mám ráda i bez masa, jenom se zeleninou. DH nikdy rizoto nejedl, ale tohle zbožňuje. Množství surovin je na uvážení každého.
Sel
 
Příspěvky: 939
Registrován: 0, 10. leden, 2009, 5:42 pm

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod martinaaa » 0, 3. únor, 2013, 5:27 pm

hmmmmm mnamky..... ja recept ani psat nemusim ,zevsechno byl skoro polotovar...maso ve vancce kruti pecinka jako rolada okorenena plnena nivou ...knedli z pytliku a cervene zelo z flasky ...vse jsem musela jen uvarit maso jsem pekla vcera 8-)
martinaaa
 
Příspěvky: 1022
Registrován: 0, 21. listopad, 2012, 10:38 am

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod Aliba » 0, 5. únor, 2013, 2:39 pm

Velmi nezdravý knedlík ve vajíčku

Suroviny:
knedlík nakrajený na kostičky
4 a více vajíček
pórek
tatarka
kečup
sůl
možno přidat kyselou okurku, nebo rajčata, či jinou čerstvou zeleninu, či salát


Knedlík nakrájený na kostičky hodím na chvilku do friťáku, tam se pěkně opeče. Potom přendám na pánev - už nedávám žádný olej, nic.
Připravím si do misky vajíčka, osolím je a zamíchám. Vajíčka pak neleju na knedlíky na pánvi - samo na rozpálenou a mýchám.
Nakrájím si pórek na kolečka, tím pak hotové knedlíky posypu. Knedlíky jsou hotové a tak je na talíři pocákám kečupem a tatarkou a pak ten pórek.
Ještě si dáváme k tomu kyselou okurku, nebo rajčata.
Takhle jsem se to naučila od kuchaře kamaráda a když to ochutnal prvně DH, tak tomu moc nevěřil - prej tatarka, kečup - no to bude :roll: , ale jak ochutnal, tak si to zamiloval. Takže jednou za čas si dáme tuhle nezdravou dobrotu.
Děti měli zeleninku a brambor.
Naposledy upravil Aliba dne 0, 6. únor, 2013, 2:55 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3107
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod mint » 0, 5. únor, 2013, 4:08 pm

Sója s rýží

tohle si dělám většinou jen pro sebe jako rychlovku...
do hrnce nasypu sójové kostky, kostku vývaru, rýži, zaliju dostatečným množstvím vody (aby tam zbyla majda ipotom co nasákne sója a rýže, přiliju sladkou sójovou omáčku a dám vařit (celkem tak dlouho, abyse akorát udělala rýžei sója - cca 20 min.) ke konci přidám ještě mrkev na kolečka, aby nebyla úplně na sračky :mocking: stejně to jde udělat i v mikrovlnce, to se to všechno nahází do kulaté zapékací mísy, přikryje se to plastovým krytem na talíř a dá se to na 15 min do mikrovlnky vařit a pak se to tam nechá ještě 15 min dojít v zavřené. Úplně stejně se dá dělat i jen rýže - nesáčkovaná... na hrnek rýže 2 hrnky vody + osolit. Dělá se mi tak líp než v hrnci.

No a když to nedělám jen pro sebe, tak udělám luxusnější verzi:
Sóju uvařím normálně dle postupu ve vývaru, na pánvi udělám cibulku na níž hodím pak tu sóju a mrkev a když se to orestuje tak to zaliju zbytkem vývaru a přidám tu sladkou sójovou omáčku a můžu ještě zahustit. Rýži k tomu pak samo vařím zvlášť. Stejně se to dá udělat s kuřecím masem místo sóji, taky je to výborný.

Akorát tu sójovou omáčku na to používáme tuhle:
Obrázek

s ostatníma normál sójovkama je to humus - teda aspoň pro nás :mocking:
"Je lepší zapálit svíčku, než proklínat temnotu." Konfucius
"Skoč, křídla roztáhneš cestou." Ray Bradbury

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mint
 
Příspěvky: 496
Registrován: 0, 22. červen, 2012, 8:57 am

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod velva » 0, 6. únor, 2013, 9:37 am

Konzumní chleba od Romana Vanka - pro Mint - bez pekárny!!!

Opsala jsem z MMB,pekla jsem ho včera k té zelnačce a chleba je vynikající - zkuste.Jen jsem neměla kostku droždí,ale dalajsem sáček sušeného,teplou vodu.Míchal robot.
Tady je recept - opsáno přesně dle MMB POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600g hladké pšeničné mouky(babička to jistila),400g žitné chlebové mouky,25ml octa,25g soli,30g čerstvého droždí,5g celého kmínu(já dala drcený),700ml vlažné vody.

POSTUP PŘÍPRAVY

smíchat suroviny a nechat v robotu tak 10minut míchat-já robota nemám, manžel nebyl doma tak jsem to odmíchala já:-),pak těsto nechat na pomoučeném vále tak 30 ...minut zrát pod utěrkou.pak rozdělit bochánek na 2 díly a vytvořit dva malé bochníky.těsto ještě při tvoření bochníků pořádně prohnětu.dát do misky či ošatky a nechat kynout 50 minut.předehřát troubu na 250 a pak ji zapářit(postřikovačem na květiny se to dá krásně-radí Roman)a honem dát plech s chlebem do trouby.peče se asi 3 minuty na plný výkon(250stupňů) a pak se stáhne na 180 .před stáhnutím teploty lehce odvětrat páru .dopéká se 35-40 minut.vypadá to složitě ale není :-)
velva
 
Příspěvky: 1347
Registrován: 0, 20. červenec, 2009, 9:38 am

Re: Co jsem dnes vařila.

Příspěvekod kklarysek » 0, 6. únor, 2013, 1:08 pm

Takže my dnes budeme mít Kuřecí závitky s nivou
500g kuřecích prsíček
niva
šunka
smetana na šlehání
pepř
sůl
kousek másla
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme (já nenaklepávám), osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do rolády. Roládky vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme šlehačkou a pokládáme kouskem nakrájeného másla. Pečeme cca 30 minut (já na cca 180C), dokud se nevytvoří kůrčička.
Já podávám s hranolky, ale myslím že by k tomu šly i vařené brambory.
Uživatelský avatar
kklarysek
 
Příspěvky: 18
Registrován: 0, 22. srpen, 2011, 11:40 am
Bydliště: Zlín

Další

Zpět na Jídelníček

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník