Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Co se do ostatních rubrik nehodí

Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Příspěvekod Aliba » 0, 1. únor, 2014, 3:08 pm

Aby jsme ušetřily nějakou korunku a v některých případech i přírodu a neměli doma tunu věcí.
Bude tu okénko, pro samovýrobu - vše co doma vyrobí a používáme, ať tu máme ozkoušené věci. Na netu je toho dost, ale když není třeba odvaha, k experimentování, tak se zkušenosti a ozkoušené věci hodí.
Takže to piště sem, projdu, co tu je a dám sem, ať to máme na jednom místě.
Večer se na to vrhnu.

Žervé od Malvíny
Domácí žervé dělám jen z jogurtu, bez smetany. Hollandii, špetka soli, promíchat, nechat okapat v lednici v plátýnku v cedníku 24 hodin a je to. :good:
Naposledy upravil Aliba dne 0, 5. únor, 2014, 10:59 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3110
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Příspěvekod Aliba » 0, 1. únor, 2014, 10:59 pm

Zizimix
začala jsem dělat Pasta Asciuta (nevím přesně, jak se to píše) dala jsem na zpěněnou cibulku mleté hovězí a rozťapala jsem to vařečkou, aby se to neslepilo dohromady, to teda nevím, proč to píšu, to snad ví každej, že se to musí udělat. Pak jsem oškrabala tři mrkve, abych zjistila, že na tu Pastušutu nemám koření. Mrkve jsem dala do sáčku do ledničky, zítra bude svačina. Mrkla jsem o recept níže (vařívám jako zbabělec podle kuchařky) a pokračovala jsem tím, že jsem do toho masa s cibulí nakrájela na proužky dvě zelené papriky a ještě další cibuli, našla jsem ve špajzu koření KEBAB, posolila, popepřila, vmíchala dva na kostky nakrájené rohlíky namočené ve vodě, jeden rajský protlak, dvě syrová vejce, mezitím to maso už bylo skoro hotové, zapékací mísu jsem vymazala máslem, na dno položila neloupaná kolečka cukety, na to jsem dala tu směs, na to zase kolečka cukety a celé zalila jogurtem a zapekla

Virginia tip na šunčičku
Obrázek
http://www.urybicky.cz/2011/08/nase-dom ... #more-5068
Vyrobeno za pomoci středověkých pomůcek jako je hrnec, provázek a tlačenkové střevo. To sice asi neměli z polyetylenu, ale ze žaludku, no nebuďme detailisti.
Nevlastním ani teploměr na potraviny, ani šunkovar, přesto výsledek prvotřídní. A je to strašně zdravý i pro hubnoucí. Maso, sůl a deci vody.
Že jo. :mrgreen: Jen pro příště bych dala samotné kuřecí, ta část toho vepřového mi tam trochu vadí, ale to jsou asi mé chutě v těhotenství, chlapcům to chutná i s vepřovým. Přemýšlela jsem taky o nějakém koření, trochu papriky, česneku, možná pepře, mletého kmínu. Hnětat jsem to nechala půl hodiny v robotu. Mírně jsem ten bosch vzala na milost. :)
Tak 3x3 cm, ono se to tak naleptá tím hnětením samo. Ale paní to měla víc asi rozkouskované, jak to dělala tím mixerem, mi to ten robot tolik nerozsekal. Ale drží to pěkně u sebe, myslím, že to tak nechám.
Koupila jsem v akci kuře. :mrgreen: Odřízla jsem prsa a ze zbytku bylo kuře na paprice. :mrgreen:
Tak tam bylo 400g kuřecích prsou a 600g vepřové plece. Příště dám spíš bílé maso, asi králík, kuře, to vepřové mi tam nejede. :oops:


Domácí žervé od Atevi
V míse smícháme kelímek bílého jogurtu Honlandia s
kelímek smetany na šlehání
osolíme
Husté sítko vyložíme plátýnkem nebo utěrkou nalijeme dovnitř rozmíchanou směs a sítko pověsíme do jiné hlubší mísy. Dáme lo lednice a necháme přes noc vykapat. Čím déle je v lednici tím více tuhne. Vydrží určitě i několik dní


Masovka od Garfield
cca 2kg vepřového masa - my kupujeme část krkovici, část bůček, hlavně i s kůží!!!
2 cibule
2 stroužky česneku
bobkový list
nové koření
sůl
pepř

maso nakrájíme na drobné kousky, případně nameleme nahrubo
nastrouháme do něho cibuli, rozmačkáme česnek, posolíme (na toto množství dáváme lžící soli), opepříme a vše promícháme
dolů do sklenice na šroub dáme kousek kůže, na to masovou směs, nahoru položíme bobkový list a pár kuliček nového koření (po otevření pak snadno vyjmeme)
sklenice dáme do hrnce s vodou tak, aby voda dosahovala do 2/3 sklenic a vaříme 2 hodiny, necháme zchladnout a druhý den vaříme znovu 2 hodiny

je to luxusní masová konzerva, vezli jsme ji v horku na dovolenou až na Krym a vydržela v pohodě! navíc si můžete sami zvolit, jak hodně tučná bude :good: podle druhu masa, který bude převládat...

mažeme si ji na chleba, děláme z ní rizoto, zapékáme s bramborami, vaříme z ní gulášovou polévku, prostě všestranně využitelná :grin:


Paštika z kuřecích jater od Garfield
0,5kg kuřecích jater
1 větší cibule
1 bujon/masox
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
3 stroužky česneku
kousek másla

Cibulku zpěníme na másle, dáme pokrájená játra a koření. Orestujeme, zalijeme bujonem (tolik, aby játra byla ponořená) a dusíme 15minut. Vyndáme koření, rozmixujeme a dáme do sklenice, případně do misky s víčkem. Pokud nechceme konzumovat hned, tak zalijeme rozpuštěným máslem.


Pečený čaj od Čola
1 kg červeného rybízu (klidně smíchat i černý) - jen bobule
1kg jakéhokoliv jiného drobného ovoce, které je aktuálně k dispozici, nakrájet na kousky - broskve, meruňky, jablka, jahody,maliny, třešně, višně,
vše na plech, smíchat s 1kg krystalového cukru, přidat hřebíček, badyán, skořici - na vůni,
peče se v troubě na 200 st. půl hodiny,
do hotového 2 dcl rumu, horké se plní do sklenic se šroubovacím víčkem, otočit víčkem dolů, nechat vychladnout.
Příprava čaje -
cca 1 plná polévková lžíce na hrnek čaje, zalít horkou vodou a nechat 10 minut stát, ovoce je i poté vhodné ke snězení.
Směs je možné použít i do bílého jogurtu místo marmelády.



TATARKA z jogurtu od Nadík
1 jogurt (nejlépe Yoplait, Holandia, lze také vzít plnotučný jogurt nebo zakysanou smetanu), 1 ČL hořčice, 1 malá kyselá okurka, 2 tenká kolečka cibule n. kousek jarní cibulky, sůl, cukr, bílý pepř, někdo může přidat i trošku citronu
smícháme jogurt, hořčici, osolíme, opepříme, osladíme, pokud se zdá málo krémové, vmícháme ještě lžičku oleje. Do této směsi přimícháme najemno nasekanou cibuli a okurku.



Zeleninová směs jako Uncle Ben´s od Treperenda
1kg cibule
2-3 feferonky - nepřehánět!!!!!
1 kg cukety
1 kg paprik
6-8 vařených mrkví
2.5 dl oleje
2 lžíce cukru
1 lžíce soli
6 lžic sójové omáčky
2 lžíce worčestru
1 sladký kečup
1 ostrý kečup
kečupy jsou ty malá balení.

všechno nakrájet na kostičky, přidat ostatní přísady a 20 min. dusit. horké plnit do sklenic, zavíčkovat a sterilovat 15 min.

je to naše oblíbené předvýplatové jídlo. Může se to hodit pod maso, nebo opéct např. kuřecí kostky, tohle jen přímíchat, prohřát a podávat s rýží. Nebo na topinku s klobáskou atd.



Domácí "sýr"od Treperenda
Vkládám další výrobek domácí výroby. Doma dělaný jogurt osolím, tak nějak přiměřeně, dám do plátýnka, zamotám a přes noc nechám v ledničce odkapat syrovátku. Ráno je v plátýnku hmota podobná lučině či pomazánkovému máslu. Předesílám, že nejsem žádný milovník sýrů všech vůní a chutí, ale tohle je opravdu výborné. Dělala jsem jen na zkoušku z necelé půlky dávky jogurtu a je toho malá vanička - cca jako od tvarohu. Chutná i dětem a já jsem zužitkovala lehce nepovedenou dávku domácího jogurtu, který tentokrát vyšel poněkud řídce. Dá se použít samotný na chleba nebo do pomazánek.


Šťáva (sirup) z bezových květů od Grafi
Recept jsem dostala a letos poprvé vyzkoušela, po zředění vodou je šťáva velice osvěžující.

20 květů spolu s 1 citrónem nakrájeným na kolečka louhujeme 24 hod. v 1,5l vody.
Přecedíme, přidáme 2kg cukru, 5dkg kys. citrónové, šťávu ze 2 citrónů a necháme přejít varem.
Vzniknou cca 3l hustého sirupu sladkokyselé chuti s mírnou příchutí bezinek, ředí si každý podle chuti.


Čokoládový termix od ZdenaŠ
Ahoj vyzkoušený tento recept na termix:1měkký tvaroh,1-2 vanilkové cukry nebo moučkový cukr,1 vrchovatá lžička kakaa,trocha mléka.Vše se umixuje.


Domácí veka od Aliba
1kg hladké mouky
100g másla
1čajová lžička soli
1/4L mléka
1/4L vody
50g droždí

Napřed si připravíme kvásek. Mezitím než vzejde dáme do mísy sůl, mouku, máslo-to si rozpustíme, ale nedávat horké, jde to i s hodně měkkým máslem, ale já raději pracuji s rozpuštěným. Když je kvásek vzešlý dáme do mísy mléko-vlažné a vodu-vlažnou, poté kvásek a vše důkladně propracujem. Poté necháme kynout, vykynuté vytvarujem na plech-peču na pečícím papíře a necháme asi 20-30minut kynout pod utěrkou. Před šoupnutím do trouby můžeme veky potřít bílkem, vodou..., já-většinou potřít zapomenu a je to i tak ok.
Pečeme v přehřáté troubě na 200 stupňů 30 minut.
Já z toho to množství mám dvě veky-celkem velké.
Samodřejmě jde toto těsto použít na housky, nebo rohlíky-kdo jaký tvar chce.


Domácí chléb od JanaD
1 kg hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
3 lžíce octa
2 kostky droždí
špetka cukru
0,6 l vody

Vypracujeme, necháme vykynout, pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 250°C, dále pak 50 minut při 200°C, během pečení třikrát potřeme slanou vodou.
Já tedy mouku míchám hladkou s tmavou chlebovou.




Domácí kmínový chleba Vysočina od Aliba
Suroviny:
270g žitné chlebové mouky
270g hladké nebo chlebové pšeničné mouky
2ČL soli
1/2 ČL cukru
380ml vlažné vody
2ČL octa
10g droždí nebo 1ČL sušeného droždí
4ČL celého kmínu
2ČL lněného semínka
špetka drceného koriandru

ČL- čajová lžička
PL- polévková lžíce

Já si opět uděla z droží kvásek.
1-2PL vlažného mlíka
1ČL cukru
droždí
Ten nechám na teplém místě vzejít.

Zatím jsem si do mísy připravila všechny sypké věci(mouky, sůl, cukr, kmín, lněné semínko, koriandr). To jsem promíchala a přidala kvásek, opatrně opět zamíchala, aby byl kvásek zakryt moukou. Potom přidala tekuté suroviny(ocet, vodu). Pomohla si mixerem a pak do hnětala ručně. Nechala 1,5 hodinky kynout na teplém místě (dávám si na radiátor). Po vykynutí opět trochu propracovat a vytvarovat šišku. Dát na plech vyložený pečícím papírem a nechat ještě asi 30 minut kynout.
Před vložením do trouby potřít vodou se solí, mlékem,
Já potírám olejem.
Vložit do přehřáté trouby(mám elektrickou) při 220 stupních 15 minut.
Potom teplotu stáhnu na 200 stupňů a peču asi 25-30 minut.
Jestli je chleba upečen se dá zjistit , když do něj píchnete špejlí a je suchá, nebo poklepem na spodek. Musí znít dutě.
Bohužel jsem neměla lněné semínko, tak jsem nedala, ale i tak je chleba dobrej. Mouku jsem použila pšeničnou chlebovou.


Piškoty od Aliba
Suroviny:
2 bílky
4 žloutky
120g cukru
130g hladké, nebo polohrubé mouky
20g kukuřičného škrobu

Bílky vyšlehat s cukrem, pak přidat žloutky a mouku smíchanou se škrobem.
Nastříkat sáčekm na plech vyložený pečicím papírem a péct na 175 stupňů 10 minut.
Obrázek
Jelikož jsem neměla klasickej kukuřičnej škrob - jako je Maizena, Gustin a nikde poblíž nebyl ke koupení, použila jsem vanilkový puding.
Puding, kupuji jen ty z kukuřičného škrobu a přírodně obarvené, uchucené.
A výsledek je na foto.
No jsem je udělala krapet větší, ovšem jsou mňam.
Příště zkusím čokoládovej puding.
Tak a tady s čokoládovým pudingem:
Obrázek


DOMÁCÍ HOUSKY II od Virginia
Já dělám tyto housky už roky a taky se mi zdají nejlepší . Nabídnu i můj recept. Zdroj už bohužel nevím. Někde z novin asi.
1kg pol. mouky (míchám obvykle 200 hladké, 100 celozrnné a zbytek pol.)
600 ml mléka (vody, nemám-li mléko)
8 lžic rozpuštěného sádla
2 lžičky cukru
4 menší lžičky soli
1/3 kostky droždí, nebo 1 sáček instantního.
Těsto je vláčné a nelepivé, nemusím ani podsypávat, na silikonovém válu. Je z toho 24 housek. Dělím těsto na půl, každou polovinu na čtvrtiny a každou čtvrtinu na 3 dílky a mám je všechny stejné. Po umotání housek, bulek, nechat půl hodiny ještě nakynout na plechu, potírám vejcem. Nesypu, pak to z toho padá a děcka to roznáší po celým baráku.
Peču na 180°, 20-25 minut. Máme je rádi i posypané sýrem, před pečením. Nebo slanina, sýr.
Rychlé, chutné, doporučuji k vyzkoušení.



DOMÁCÍ HOUSKY - k jídlu druhý i třetí den recept z MMB od Aliba
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1a1/2 lžičky sušených kvasnic, 360g hladké mouky, 280g polohrubé mouky, 1lžička cukru, 2lžičky soli, 1lžička kmínu, 400ml vody, 80ml oleje, 1žloutek (bílek na potření)

POSTUP PŘÍPRAVY

Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale bohužel mi žádný recept nevyhovoval, housky byly k jídlu vždy jen čerstvě upečené, druhý den tak na sušení, tak jsem se pustila do vlastního zkoušení a dopracovala jsem se k tomuto těstu :-))))).

Program: základní + další 2hod. nechat dokynout (celkem 4hod, pokud je s předehřevem 4hod20min). Těsto vyklopím na pomoučněný vál, posypu moukou, rozválím placku vysokou cca 1a1/2 až 2cm, rozkrájím na pruhy široké cca 2,5 -3cm. Pletu pletýnky nebo jiný tvar (uzle) - pruhy nerozvaluji na válečky, prostě jak jsem je nakrájela tak je splétám. Pokládám na vál, nechám pod útěrkou cca 30min dokynout, potřu bílkem a sypu sýrem, makem, kmínem (ten po upečení opadává), sezamová semínka atd....
VYLEPŠENÉ&ROZMLSANÉ od paní HELENY K. o 1polévkovou lžíci Kuřecí se žampiony a sýrem od Knorru
Pečení: na 180C, 20- 25min (na nejvyšším roštu...určitě není potřeba péct déle!!!! asi by se jen vysoušely a ubrali by jste jim na vláčnosti)

Rady: Používala jsem máslo, mléko atd...vše nej, ale to není ono, jsou to všechno ztužovadla a tak jsem nahradila: máslo - olejem, mléko - vodou, vajíčko - pouze žloutek.
Lze 280g poloh.mouky nahradit nějakou jinou moukou: celozrnnou, špaldovou atd...
Těsto během hnětení nemusím hlídat, ale znám svou pekárnu a používám stále stejnou mouku, Vy si ale nejprve odzkoušejte, aby vám nezůstala mouka v rohách vaničky nebo těsto nebylo příliš řídké...v případě potřeby přisypte mouku- záleží jakou používáte a jak moc saje. Těsto je opravdu řidčí a bochánek je rozvalený po dně vaničky
Do těsta přisypávám lžičku rozdrcené sušeného česneku z (Botanikusu), nádherně těsto provoní a housky jsou vynikající k barmboračce a k jiným plévkám, pokud je chcete jíst třeba druhý den k snídani s marmeládou, tak určitě nedávat :-))))).
Mám pekárnu s předehřevem, tak neřeším teplotu surovin, ale je určitě důležité, aby měly suroviny pokojovou tepotu.
Poznámka: mám pekárnu na 600g surovin a vanička je plná, takže ti co mají pekárnu na 1kg a více, určitě neporovnávejte s mým foto. Z této dávky mám 9housek.

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=69233
Je to i s obrázky.



Domácí housky od Aliba
11/2 čajové lžičky sušeného droždí, nebo 15-20g čerstvého droždí
360g hladké mouky
280g polohrubé mouky
1 čajová lžička cukru
2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička kmínu
400ml vody
80ml oleje
1 žloutek-bílek použijem na potření

Opět si dělám kvásek, mezitím vše ostatní dám do mísy, přidám vzešlý kvásek a propracuju, nechám vykynout. Poté motám housky, rohlíky-opět kdo co chce. Dám na plech a nechám 30-40 minut kynout pod utěrkou. Peču v předehřáté troubě na 180 stupňů 20-25 minut na nejvyšším roštu.
Já si mouku upravuju, že místo polohrubé dávám celozrnnou žitnou, nebo polohrubou špaldovou....
Kmín dávám buď mletý, nebo drcený. Samodřejmě jdou přidat semínka, či sypat hrubozrnnou solí, mákem....
Jo a pokuď vydrží, tak jsou k jidlu i třetí den a nejsou to žádné gumové rohlíky.


Chleba Šumava-recept Kasii od Aliba
Suroviny:
40 dkg žitné chlebové mouky
40 dkg hladké mouky
1 kostka droždí
1 PL octa
2-3 ČL soli
1 PL drceného kmínu
0,5l vlažné vody
1 ČL cukru

Takže já si z droždí udělám kvásek.
1-2PL vlažného mlíka
1ČL cukru
droždí
Ten nechám na teplém místě vzejít.

Někdy místo kmínu dám chlebové koření.
PL- polévková lžíce
ČL- čajová lžička

Mezitím si do mísy dám mouky, sůl, cukr, kmín a trochu zamíchám, aby sůl nebyla na vrchu. Poté přidám kvásek a opatrně promíchám, aby byl zakryt moukou, přidám oect a vlažnou vodu.
Pak si pomůžu mixerem, jelikož můj velkej robot nemá hnětací metly. Když už to mixer neutáhne, tak to dopracovávám ručně.
Samodřejmě jde dát do pekárny na program těsto.
Po zpracování popráším moukou a nechám asi hodinku kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto přendám na plech vyložený pečícím papírem a vytvaruju bochník. Nechám opět kynout pod utěrkou asi 30 minut.
Peču v předehřáté elektrické troubě při 220 stupních 15 minut.
Potom teplotu stáhnu na 200 stupňů a peču asi 25-30 minut.
Jestli je chleba upečen se dá zjistit , když do něj píchnete špejlí a je suchá, nebo poklepem na spodek. Musí znít dutě.


A ještě jedna Šumava, tentokrát do DP od Treperenda
Recept převzatý a upravený z MB, pečeme často a jedí ho děti i manžel - bez remcání. Zkušela jsem i v troubě, ale když pominu, že z trouby je chleba hezčí a má kůrku i nahoře, chutnal zcela stejně jako z pekárny - jen dal víc práce a nádobí.
Takže do pekárny dáváme v tomto pořadí:

400ml vody
2PL oleje - píšou olivový, ale dávám, jaký zrovna máme a celkem je to jedno
1.5 PL octa
1.5 ČL cukru
3 ČL soli
340g hl. mouky pšeničné ( dávám i polo- i hrubou )
210 chlebové mouky žitné
75g chlebové mouky pšeničné
1.5 Čl suš. kvasnic
cca 1PL kmína celého i drceného - namíchat tak nějak na půl

Pekárnu nastavit na základní program, já mám ETU, takže 3.30 hod., větší gramáž, barva střední. Pokud chleba vytáhnu hned jak pekárnu vypnu a nenechám ho tam ještě hodinu pařit (hlava děravá) , má krásně křupavou kůrku.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3110
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Příspěvekod dajdula » 0, 1. únor, 2014, 11:06 pm

Alibo jsi zlato. Jen co to půjde tak se přidám. Děláme domácího pribiňáka, domácí těstoviny, domácí chleba, domácí loupáky, domácí sušenky a určitě se ještě něco najde.
Uživatelský avatar
dajdula
 
Příspěvky: 287
Registrován: 0, 30. červen, 2013, 11:02 am

Re: Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Příspěvekod Aliba » 0, 1. únor, 2014, 11:51 pm

Domácí veka od Virginia
Na veky se mi osvědčil následující recept.
500g hladké mouky
310ml mléka
30ml oleje (cca, dávám prostě trochu)
1 ČL cukru
2 ČL soli - rovné
1 ČL citronové šťávy
1/2 kostky kvasnic

Péct na 180°C dozlatova. Před pečením je možné potřít vejcem. Z tohoto množství jsou dvě veky.



Houskový knedlík z domácí pekárny od Aliba
Suroviny:
250 ml mléka
1 vejce (nebo místo vejce - 1 lžíce olivového oleje)
500 g hrubé mouky (může být i polohrubá)
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžička sušeného nebo 1/4 kostky čerstvého droždí
3 hrsti kostek z rohlíků - sušených (nemusí být)


Nastavení pekárny: Program Těsto


Postup:
Těsto si během hnětení ohlídáme, buď přisypeme mouku, nebo přilijeme trochu mléka. Těsto nesmí lepit!
Po vykynutí propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), rozdělíme na 2 - 3 díly, vytvoříme šišky a necháme ještě cca 10 minut pod utěrkou kynout (není potřeba nechávat vůbec kynout!).

Vaříme nad parou:
do kastrolu dáme asi do půlky vodu. Přes to dáme vykroucenou vlhkou utěrku a připevníme ji gumou. Založíme dobře okraje, ať nevyhoříme:-).
Až voda začne vařit, položíme na utěrku knedlíky, přiklopíme velkou mísou nebo druhým kastrolem a vaříme 25 minut. Napařené knedlíky několikrát propícháme.

Vaříme ve vodě:
knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 20 minut - po 10. minutách otočíme. Uvařené knedlíky několikrát propícháme.

Paříme v napařovacím hrnci:
těsto rozdělíme podle velikosti hrnce na 3 - 4 díly, záleží, jak máte velký napařovací hrnec. Knedlíky vypracujeme do válečků a necháme přikryté utěrkou cca 10 minut kynout. Pak opatrně olejem pomaštěnýma rukama, vložíme do napařovacího hrnce, kde jsme vymazali olejem jednotlivá patra nebo vyložili pečícím papírem. Zapneme časovač na 20 minut. Napařovací hrnec vydá signál po ukončení. Napařené knedlíky několikrát propícháme a pomašlujeme rozpuštěným máslem nebo olejem ze všech stran.

Hotové knedlíky se krájí nejlépe kráječem na knedlíky nebo režnou nití.


DOMÁCÍ NAKLÁDANÁ ZELENINA - PICKLES od Nadík
Pickles je kvašená zelenina, která bývá velmi často součástí makrobiotické výživy. Má již tisíciletou tradici. Pickles slouží jako doplněk k různým pokrmům, jelikož podporují chuť k jídlu a napomáhá trávení. Složení pickles může být různé, ale základem zpravidla bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, meruňky, švestky, ředkvičky, tuřín, ředkev, losos, sledi nebo sardinky.

V obchodech se zdravou výživou většinou najdete klasické pickles se základem ze zelí, cibule a mrkve.
Proč si ale nevyrobit pickles doma?

Léčebné účinky a vlastnosti
- podporuje chutě k jídlu
- při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení
- vytváří zdravou střevní mikroflóru
- zdroj minerálů
- posiluje krev imunitu

Dodatky k přípravě pickles
Kyselina mléčná, která se vytváří při kvašení má částečně i konzervační schopnost, proto vydrží v lednici několik dní, já tam mám to svoje PICKLES už 4 týdny a v pohodě.
Mléčné bakterie kvasí při teplotách nad 20 °C. Jejich činnost může být podpořena přidáním malého množství syrovátky či mléka na začátku kvašení.
Nezapomeňte při přípravě také na bylinky - například křen posiluje funkci tlustého střeva kopr urychluje jeho činnost.

Čistě o kysaném/kvašeném zelí: Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledkem činností bakterií mléčného kvašení. Pouhých 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitamínu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také velice zdravá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12, který může chybět především vegetariánům nebo právě makrobiotikům. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.

RECEPT NA 1 kg ZELENINY
Zeleninu podle chutě nebo obliby nakrájet, nastrouat, to je asi jedno.
Použít se může - červené a bílé zelí, červenou řepu, mrkev, okurek (i salátovka!!!) celer, petržel, cuketu, cibuli a křen - ten na špalíčky a jen sem tam proložit.
Smíchat v míse a prosolit to množstvím soli kolem 17-20 g na 1 kg zeleniny. Nechat to asi dvě hodiny ležet, aby to trochu změklo a pustilo první šťávu.
Pak zeleninu napěchovat do sklenic. Mělo by to v tento moment mít už dost šťávy, aby to bylo ponořeno v tekutině celé, pokud ne, ještě něco přibyde a když ne, tak se to musí dolít 2% solným roztokem převařené a vychladlé vody.
Mělo by to být napěchované a pak zhora ještě zatížené.
Nechat to někde v pokojové teplotě stabilně na místě asi 2 týdny. proces kvašení se projeví od 2.-3. dne bublinkami-pěnou. Někdy je kvašení bouřlivé a nádoba může i přetéct, někdy je slabší, závisí na okolní teplotě. Pěnu sbírat, dávat pryč. Jakmile to přestane pěnit, je hotovo. Pokud bude kvasit v míse, tak pak předělat do sklenic a zase napěchovat, aby byla tekutina NAD zeleninou. Může se nechat kvasit už napěchované ve sklenicích, ale nevím, čím to zatížit...
Podává se jako příloha k jídlům, jako samostatný salát, vynikající je namíchaný s čerstvým čínským zelím nebo ledovým salátem (pro zjemnění). Může se dávat na domácí hot-dogy a různé obložené chleby apod.

První várka na fotkách je základní zelenina - bílé zelí, mrkev, cibule, salátová okurka na plátky.
Včera jsem "založila" další - červené a bílé zelí, mrkev, cibule, červená kápie, foto dodám.
Obrázek
Obrázek
přidávám slibovanou směs s červeným zelím. Složení: červené a bílé zelí, mrkev, cibule a červená kápie. Zelenina byla sušší, musela jsem dolívat asi 100 ml solného roztoku, ale vydržela dodneška, takže celkem 5 týdnů!!!
Obrázek
Obrázek


PERFEKTNÍ DOMÁCÍ PLASTELÍNA-MODELÍNA od Nadík
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 litr vody, 30g kyseliny citronové, 5 pol. lžíc oleje, 500g kuchyňské soli, 750g hladké mouky obyč., potravinářské barvivo

POSTUP PŘÍPRAVY
Vodu + kys. Citronovou + olej + potrav. Barvivo – uvedeme do varu. V míse smícháme mouku se solí a vsypeme do tekutiny NEVAŘÍME !!! Dobře promícháme a na pracovní desce propracujeme na hladkou hmotu.
!!! Těsto – modelínu uchováváme v mikrotenových sáčcích aby neuschla.!!! Hmota je nejedlá, jde perfektně umýt, je zdravotně nezávadná a dobře se s ní pracuje.

Dělala jsem červenou z 1/6
166 ml vody, 5 g kys. citr., 1 PL oleje, 83 g soli a 125 g mouky
a na nás je i toto ještě velké množství, tak jsem si další barvy udělala 1/12:
83 ml vody, 2,5 g kys. citronové, 1,5 ČL oleje, 42 g soli a 62 g mouky.

Kámoška "vařila" s octem, neměla doma kys. citronovou a prý také v pohodě.

A BACHA - já jsem si do misky navážila mouku a sůl a do té misky pak nalívala tu svařenou tekutinu. Jsem se bála, že jak to dám obráceně, že se mi to nažmolkuje. Takto to bylo v pohodě.

Nám se s ní dělalo velice dobře, ona jde v podstatě hned zahorka zpracovávat a vůbec nelepí (taková mít těsta na cukroví!!!!).
Zatím mi ruce nebarví a 3 drobky jsem docela dobře z koberce vyškrábla.
Dneska jsem vytáhla modelínu hned kolem 10. ráno a sklízela jsem ji až ve 21 h a upřímně - kromě téměř neznatelného filmu soli na povrchu se na ní nic nezměnilo. Uvidím, co s ní bude za týden tohoto zacházení. Ale pracuje se s ní pořád skvěle.


Houskový knedlík od Treperenda
Já dělá podle receptu z časopisu Albert: 250ml mléka, půl lžičky cukru, 1 lžička soli, 1 vejce, 500g hr. mouky, 1/2 kostky kvsnic. dát vypracovat těsto, po chvilce přidat nakrájený rohlík. Pak normálně na šišky a vařit 20 min. Povede se vždy.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3110
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Příspěvekod Aliba » 0, 5. únor, 2014, 10:58 am

Zizimix
A máme tu další mix od Zizi.
Včera jsem si ještě uvařila jednu rychlovku, oblíbila jsem si zapékání MIXŮ v troubě, tentokrát to bylo filé, na pánvi cibulka, česnek, opéct filé, pak to dát do zapékací misky a zalít rozšlehanými vejci, smetanou, posypat sýrem, ještě jsem do toho prdla zbytek rajského protlaku a je to fakt dobré.


Hrnečkové - karlovarské knedlíky od Diny
Rozmarýnko, jsou to hrnečkové, ale někde se jim říká karlovarské :)

Ingredience:
Na 3 hrnečky ( po 250 ml) houskových knedlíků - tak pro 3-4 osoby
(doporučuju dělat dvojnásobné množství než uvádím tady, jsou vynikající a dají se jíst i jen tak ;) )

1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
2 vejce
lžička soli
máslo na vymazání hrnečků
2- 3 rohlíky (2 hrnky nakrájených)

Postup:
Nakrájíme si rohlíky na drobné kostičky (můžeme den předem a nechat proschnout v misce), připravíme si ostatní přísady. Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, mléko, žloutky, zamícháme a přidáme rohlíky, nakonec ušlehaný sníh z bílků. Vymažeme tři hrnky máslem (krásně pak jdou knedlíky vyklopit a voníííí :) ) a naplní do takových 3/4 směsí.
Mezitím dáme vařit vodu, připravíme větší hrnec a až začne voda vařit, vložíme hrnky s knedlíky do vody nejvýš do jedné poloviny výšky hrnku.
Nastavíme si minutku na 27 minut a knedlíky ve vodě uvaříme - hrnec přikryjeme poklicí a voda musí vřít, ale stačí mírně. Po 27 minutách odstavíme hrnec z plotny a necháme knedlíky dojít ještě dvě minuty.
Nožem objedeme hrnečky po obvodu, tím pomůžeme knedlíkům se odlepit, jdou krásně vyklopit. Nakrájíme tak jak jsme zvyklý - a pozor, teploučké jsou "k sežrání" i bez ničeho ;)

Na jaře do nich sekám mladé kopřivy :s0491: :s0527:


Kuře na paprice od Diny

suroviny:
4 plátky kuřecích prsou (je to pro větší rodinu, vařím pro nás 5 a ještě zbyde na oběd nebo večeři druhý den)
45 g mleté sladké červené papriky (mám výtečnou přímo z Maďarska od kamarádčiny babičky:) )
500 ml mléka
280 ml smetany
200 ml vývaru
velká cibule
sůl, pepř, olej (já raději na sádle), hladká mouka

postup:
Kuřecí prsa (vcelku) osolím, opepřím a orestuju na sádle (oleji). Maso se zatáhne, vyndáme do misky a do výpeku hodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme papriku, pak mléko plus vývar (ten si dělám jen z kostky bez glutamátu, jdou koupit výborné chuťově, pokud nemám svůj). Vrátíme zpět maso a dusíme spolu asi půl hodiny. Pak vyndám maso, zahustím moukou (stačí troška), přidám smetanu a lžičku másla, rozmixuju ponorným mixérem a vrátím maso.

U plotny stojím ne dýl než 15 minut, jinak se to vaří samo.

Podáváme u nás s těstovinami nejraději a když knedlíky, tak karlovarské, rozmarýnko, chceš recept taky? Houskové nemáme rádi nikdo, ale mám kdyžtak recept od skorotchýně na absolutně výborné, které se nedají zkazit :) Tam kde to jinak nejde je dělám a do těch co jsem znala mají fakt daleko.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3110
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Příspěvekod martinaaa » 0, 5. únor, 2014, 11:48 am

Holky na to zerve....nemam doma sitko, jenom cednik na testoviny slo by to s nim?
martinaaa
 
Příspěvky: 1027
Registrován: 0, 21. listopad, 2012, 10:38 am

Re: Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Příspěvekod Aliba » 0, 5. únor, 2014, 12:13 pm

martinaaa píše:Holky na to zerve....nemam doma sitko, jenom cednik na testoviny slo by to s nim?


Myslím, že jo, tam jde o to, aby měla kudy odcházet tekutina - nebo jen zamotej a poves třeba na vařečku a pod to dej nádobu, ať to má kam kapat.
Prostě to nesmí ležet v misce.
Uživatelský avatar
Aliba
 
Příspěvky: 3110
Registrován: 0, 12. říjen, 2008, 3:27 pm
Bydliště: v nočníku

Re: Domací výroba - jídlo, čistící prostředky.....

Příspěvekod mint » 0, 6. březen, 2014, 4:41 pm

Jsem náhodou narazila na

Domácí krém proti celulitidě

http://zena.centrum.cz/moda-a-krasa/cla ... ?id=788241
"Je lepší zapálit svíčku, než proklínat temnotu." Konfucius
"Skoč, křídla roztáhneš cestou." Ray Bradbury

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mint
 
Příspěvky: 496
Registrován: 0, 22. červen, 2012, 8:57 am


Zpět na Povídání jen tak

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron