DNA

Přidávejte třeba i tipy, kde potřebné suroviny koupit.

DNA

Příspěvekod AliasKrtek » 0, 4. červenec, 2013, 10:36 am

Ahoj :imnewhere: ,
jsem úplně bezradná. Manželovi zjistili nemoc dnu a já nevím co mu vařit. Normálně jsem s vařením naštíru a teď opravdu netuším. Jediné co jsem zatím uvařila je dušená mrkev a tu opravdu nemůžu vařit 7x do týdne... Musí omezit maso (2x do týdne malou porci), uzeniny nesmí vůbec a ze zeleniny špenát, květák a navíc nemůže čočku, hrách... Poradíte mi prosím? :help:
AliasKrtek
 
Příspěvky: 6
Registrován: 0, 4. červenec, 2012, 2:29 pm
Bydliště: Jaroměřice nad Rokytnou

Re: DNA

Příspěvekod AliasKrtek » 0, 4. červenec, 2013, 1:10 pm

Babočka píše:V "Encyklopedii přírodní medicíny" jsem našla toto:

1.jpg

Více, ale neporadím. Možná by bylo dobré navštívit nutričního terapeuta (dietní sestru) a poradit se, jak správně sestavit jídelníček.

Děkuji moc. Nejhorší na tom je že co stránka to názor. A dost pochybuji že manžela někam dostanu...
AliasKrtek
 
Příspěvky: 6
Registrován: 0, 4. červenec, 2012, 2:29 pm
Bydliště: Jaroměřice nad Rokytnou

Re: DNA

Příspěvekod rafej » 0, 6. červenec, 2013, 7:41 pm

Nesmí se:

- hlavně červená masa a vnitřnosti (hovězí, játra), paštiky, uzeniny,
- při lehčí dně může být občas LIBOVÉ vepřové
- kupodivu kuřecí maso také není příliš dobré protože překvapivě také vytváří dost kyseliny močové, lepší je použít krůtí maso - já dělám krůtí guláš nebo závitky

- vyhýbat se vývarovým polévkám, nahradit vodovými zeleninovými (brokolicová, květáková, zelňačka, krupičková s mrkví, rajská, houbová...) při lehčí dně lze vylepšovat smetanou

- vyhýbat se luštěninám
- způsobovat problémy mohou i kapusta a kedlubny


Jídla, co vařím:
- různé omelety
- ovocné nákypy, nejčastěji rýžové
- "čínské" (zeleninové) směsi
- houbová jídla
- italské těstoviny (s raj. omáčkou, se špenátem a nivou, carbonara, s paprikami v sýr. omáčce ...)
- husté zeleninové polévky jako hl. jídlo
- zeleninové směsi (i s přídavkem masa) = lečo, chilli, zadělávaná mrkev, segedín (lze použít krůtí maso)
- zapečené směsi (s brokolicí, pórkem
- slaný závin

To je asi přehled, co mě teď z hlavy napadá. Tohle vařím pro tátu, ale ten dnu zatím nemá zase tak vážnou. Navíc se teď nějakou dobu léčí bylinami a poté, co jsem přidala do jídelníčku místo kuřecího masa krůtu a hodně zeleniny a ovoce, nemá skoro žádné potíže.

Ještě použitelné byliny:
- pokud se vyskytuje špatné trávení tučného jídla nebo pálení žáhy, je třeba přeléčit játra např. měsíční kůrou ostropestřcem mariánským
- dlouhodobě lze pít čaj z jahodníku lékařského (způsobí, že valná část zdrojů pro tvorbu kyseliny močové v jídle je stažena do střev, kde bez následků odejde a kyselina močová se netvoří)
- jednorázově před tučným jídlem (při předpokládané dietní chybě) vypít čaj z oregána (odvádí přebytečné tuky z krve do střev, kde jsou posléze vyloučeny z těla)


Snad to trochu pomůže.
rafej
 
Příspěvky: 88
Registrován: 0, 1. prosinec, 2010, 4:32 pm
Bydliště: Praha

Re: DNA

Příspěvekod AliasKrtek » 0, 7. červenec, 2013, 3:21 pm

ad rafej
děkuji moc. Hodně mi to pomohlo :smiley-chores006:
AliasKrtek
 
Příspěvky: 6
Registrován: 0, 4. červenec, 2012, 2:29 pm
Bydliště: Jaroměřice nad Rokytnou


Zpět na Jídla pro alergiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron